Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Яким буде курс долара до кінця літа: економісти дали свої прогнози

Яким буде курс долара до кінця літа: економісти дали свої прогнози

Курс долара в Україні протягом останніх тижнів тримається більш-менш стабільно. Значних валютних гойдалок не спостерігається. Мова, фактично, про обидва курси. Адже в Україні діє курс валют, встановлений Нацбанком, і курс валют, який формує ринок. Різниця між ними складає близько 20%.

ВІДЕО ДНЯ

Яким буде курс долара до кінця літа спробували спрогнозувати економісти.

Найперше зазначимо, що курс долара на "чорному" ринку є найбільш динамічним. Бували періоди, як от наприкінці травня, коли він наближався до позначки в 40 гривень за долар. Зараз же він коливається в межах 35-36 грн.

Реклама
Читайте також:
В Україні прогнозують прощання з "потрійним" курсом валют: про що мова

Як зазначив керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій, стабілізація валютного курсу, яка спостерігається вже приблизно місяць, пов’язана, перш за все, з тим, що знизилися панічні настрої у суспільстві.

Реклама

Експерти переконані, що повернення до плаваючого курсу НБУ поки не зробить. Водночас Олександр Паращій каже, вже визріло питання коригування офіційного курсу.

"Можна було б скоригувати його десь на 10%, і ринок це нормально б сприйняв. А загалом бажано приблизно до 32 гривень/долар", – зазначив експерт.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин своєю чергою вважає, що до закінчення військових дій Нацбанк навряд чи піде на суттєве пом’якшення валютної політики, проте він може запровадити так звану "керовану девальвацію" гривні. Він припустив, що регулятор міг би послабити офіційний курс до 32-33 гривень/долар, а то й до 35 гривень/долар – "залежно від обставин".

Реклама

Чого українцям чекати від ринкового курсу?

Враховуючи невизначеність із термінами закінчення війни, візьмемо орієнтир до кінця літа.

"Мої очікування такі, що принаймні ринковий курс гривні залишатиметься стабільним. Або навіть зміцнюватиметься – в середньому, до 33-34 (гривень за долар)", – каже Олександр Паращій.

Своєю чергою економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ не бачить на сьогодні перспектив для зміцнення гривні. Втім, як і для її сильного послаблення.

"Передумов для того, щоб девальвація була глибшою, ніж на 10-15%, на сьогоднішній день немає, – сказав він. – Максимальна глибина, яка може бути, – це 40 гривень/долар. Але це не означає, що курс буде саме таким. А вже восени все залежатиме від інфляційних процесів".

Андрій Шевчишин пов’язує можливі курсові зміни із валютною політикою регулятора. За його словами, якщо Нацбанк її не змінюватиме, курс залишиться приблизно на тому ж рівні, що і зараз.

"Можлива також невелика зміна до 36-37 гривень/долар", – додав він.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно