Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Інша контрабанда: заощадження для одних та заробіток для інших

Інша контрабанда: заощадження для одних та заробіток для інших
На Закарпатті існує не лише незаконне ввезення сигарет, але й контрабанда автомобілів.

Ситуація, яка сталась на Закарпатті нещодавно, порушила проблему контрабанди в регіоні. Однак, область живе не лише незаконним ввезенням-вивезенням сигарет, але й напівлегальним ввезенням автомобілів в Україну.

ВІДЕО ДНЯ

На закарпатських дорогах можна помітити чимало автомобілів з іноземною реєстрацією. Машини зі словацькими та угорськими номерами заполонили наші вулиці. Та з часом саме іномарки стають жертвами потужної злочинної схеми, від якої постраждав не один закарпатець.

Все починається за межами України, де людина купує автівку, яка коштує значно дешевше, ніж в Україні. Так, “Skoda Octavia A5” в Україні коштує близько 12-15 тисяч доларів, а закордоном - 3-4 тисяч у цій же валюті. Різниця відчутна.

Реклама

“Велика кількість закарпатців має угорське, словацьке чи румунське громадянство. І тому, купуючи автомобіль, житель Закарпаття ввозить його в Україну, як громадянин, наприклад, Словаччини, а катається, як громадянин України. Тому це напівлегальний спосіб ввезення транспортних засобів”, - зазначив кореспонденту співрозмовник.

Пояснити такі незрозумілі на перший погляд маневри просто: автомобіль з «європейською пропискою» - власність громадянина іноземної країни може знаходитись на території України рік, тоді як громадянин України змушений, який володіє таким же «залізним конем», кожні п’ять днів з’являтися на кордоні та робити так звану «пересічку».

Реклама

Саме завдяки такій не завжди прозорій схемі ввезення автомобілі з іноземною реєстрацією часто стають жертвами викрадень. В основному, за словами анонімного джерела, найчастіше викрадають автомобілі дорогого сегменту - “Skoda” та “Volkswagen” в категорії до 5 років.

На жаль, викрадення невигідне для самих власників автівок, які придбали і зареєстрували їх на угорський чи словацький паспорт, оскільки в Україні ці транспортні засоби майже нереально знайти. І тому звернення щодо угонів іномарок, зареєстрованих закордоном, є рідкістю.

А доля викрадених легковиків різна. Одні продаються поагрегатно (до прикладу, один двигун може коштувати більше тисячі американських доларів), другі - продаються цілковито, однак новому власнику викрадених іномарок на додачу до задоволення від нової іномарки додаються і проблеми із законом. Третій варіант, який вже кількадесят років успішно використовують викрадачі авто - це викрадення і повернення іномарки її власнику. Причому зловмисник-контрабандист отримує за повернення викраденого авто чисті 500-1000 доларів, а подекуди і значно більші суми – все залежить від вартості авто.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно