Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Закарпатці вшанували 50-річчя фільму "Тіні забутих предків" святковим показом

Закарпатці вшанували 50-річчя фільму "Тіні забутих предків" святковим показом

Закарпатці вшанували 50-річчя фільму "Тіні забутих предків" святковим показом
ВІДЕО ДНЯ

Сьогодні, синхронно з усією Україною, закарпатці переглянули легендарну вітчизняну кінострічку на великому екрані. В залі Закарпатського академічного обласного театру ляльок за сприяння обласного організаційно-методичного центру культури відбувся показ фільму "Тіні забутих предків" – із нагоди 50-річчя від дня його прем’єри.

Подія зібрала повний зал – переважно студентську молодь і представників культурної спільноти краю, - повідомили в Управлінні культури Закарпатської ОДА.

Реклама

Як один із найколоритніших і наймістичніших творів української літератури означив повість Михайла Коцюбинського крайовий письменник та історик Сергій Федака зауважив: за дивовижним збігом, майже одночасно з "Тінями забутих предків" побачила світ драма-феєрія "Лісова пісня" Лесі Українки, що має чимало принципових схожостей із повістю Михайла Коцюбинського. Втім, автори писали незалежно одне від одного і, якщо Леся Українка опиралась на традиції та міфологію Полісся, то Михайла Коцюбинського надихала Гуцульщина.

Гуцульська культура нині, за словами Сергія Федаки, представлена в трьох областях України. І хоча автор повісті, а за ним і режисер кінострічки Сергій Параджанов знайшли найяскравіші риси цього субетносу на Івано-Франківщині, є вони і на Закарпатті. Для знайомства з культурою закарпатських гуцулів достатньо відвідати обласний музей народної архітектури та побуту, на території якого розташована традиційна гуцульська гражда.

Реклама

У свою чергу, поет і голова крайового осередку Національної спілки письменників України Василь Густі поділився, що вперше побачив "Тіні забутих предків" у юному віці і стрічка справила на нього незабутнє враження. "Окрім того, що фільм захопливий, він іще й дуже близький мені, позаяк змальовує майже ті ж пейзажі та увічнює традиції, серед яких я виріс. Ми повинні пишатися, що маємо кіно, яке прославило Україну на весь світ і що до створення цього фільму доклався наш видатний земляк – письменник Іван Чендей".

Після урочистого вступу, глядачам представили саму стрічку – відреставровану версію Держкіно.

Як інформували організатори, прем’єра стрічки відбулась у Києві в кінотеатрі "Україна" лише через рік після того, як фільм обійшов світові кінотеатри і був відзначений закордонними нагородами. Причиною такої затримки стало те, що режисер Сергій Параджанов навідріз відмовлявся показувати "Тіні забутих предків" у перекладі російською, мотивуючи тим, що мова є одним із невід’ємних художніх елементів фільму. "Коли Параджанов вирішив знімати фільм, то ступив на дуже слизьку стежку, бо не просто хотів екранізувати класичний твір, а мав за мету перекласти його зміст і на зорову мову".

Реклама

Кінострічка стала візитівкою українського кіномистецтва в усьому світі та отримала 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них 24 гран-прі) у двадцять одній країні. Та найважливіша його нагорода – це любов глядачів, для яких стрічка і після 50-ти років існування не втратила своєї цінності.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно