Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Творче подружжя Бровді припіднесло подарунок музею

Творче подружжя Бровді припіднесло подарунок музею
ВІДЕО ДНЯ

Закарпатський обласний художній музей імені Й. Бокшая на порозі знаменної дати – 70-річчя від часу заснування. До цієї видатної події відомому на теренах України закладу науки і культури був зроблений подарунок. Дбаючи про розвиток музейництва рідного краю – Закарпаття – Іван та Лариса Бровді здійснили великодушний вчинок справжніх подвижників культури та мистецтва. 15 живописних творів талановитих авторів: народного художника України Івана Васильовича Бровді та заслуженого художника України Лариси Олександрівни Бровді займуть гідне місце у об’ємній та змістовній збірці музею. Своїм щедрим подарунком меценати довели усім краянам небайдужість авторів до національної культури. Поповнення духовної скарбниці народу України – почесний обов’язок істинних творців. Розвиток музейних святинь мистецтва, науки, ужитковостей, природних багатств сприяє піднесенню усіх аспектів життя сучасної  людини.

Хто вони – митці з щедрою душею Іван Бровді та Лариса Бровді? Художники належать до генерації тих щасливих , які пам’ятають корифеїв закарпатської школи образотворення: народного художника СРСР, академіка Йосипа Бокшая, народного художника України Федора Манайла, пам’ятають їх уроки та повчання. Власним талантом і напруженою працею, розумінням мети здобули почесні і вагомі місця в історії мистецтва України. Нині це художники, які репрезентують високий рівень професійного мистецтва вдома і за межами нашої країни.

Реклама

Глибинними коренями народний художник України Іван Бровді зв’язаний з півднем Закарпаття – Севлюшем, Мукачевом, Береговом. Пройшов тернистий шлях закарпатського "шестидесятника", на цьому шляху заслужив звань: заслуженого художника України (1997) та народного художника України (2008), відзначений численними нагородами та є лауреатом багатьох премій країни. У служінні мистецтву пройшли понад шість десятків років плідної праці на благо рідної землі. Закарпатців радують скульптурні твори народного художника України Івана Васильовича Бровді. Ці твори "обжили" міський простір затишних вулиць Мукачева, Ужгорода, Берегова, багатьох міст та негомінких куточків природи, санаторіїв. Камерні пластичні композиції Івана Бровді передають характери відомих і менш відомих земляків. Велич просвітителів слов’янства Кирила та Мефодія сповнює архітектурний ансамбль. Вроджена любов до прекрасного і особливе сприйняття лінії та об`єму перетворили захоплення мистецтвом у загальножиттєву справу.

Творче подружжя Бровді припіднесло подарунок музею – 03
Реклама

Народний художник України Іван Бровді володіє чарівним ключиком мистецтва, яким відкриває серця людей. У творчому доробку автора – влучні та дотепні живописні жанрові сценки, які відтворили феномен життя, вилилися на полотно і зараз сформувалися у цілий етап творчості художника. Саме роботи цієї серії побачать глядачі на виставці. Динамічна грайливість оповіді нагадує живописну сповідь або повчання, фабула якого часто доречна у віці Сенеки. Життя – процес, течія, де дуже важливі деталі і штрихи. Художник не грається, а заграє, кокетує з життям. Об’єктом усмішок часто стає сам автор. Легких натяків йому достатньо, щоб сказати потрібне. Філософ з бородою пророка перетворюється на епікурейця у халаті і капцях босоніж ...

Жанрові полотна народного художника України Івана Васильовича Бровді містять зрілість і мудрість провидіння життєвої відповідальності, тяжіння до істинних цінностей і шляхетності поступків митця у суспільстві.

Поруч з Маестро Іваном Бровді, але зовсім у іншому стилі – спочатку декоративно-ужиткового мистецтва і потім живопису – працює і творить талановита художниця Лариса Бровді. Твори, які вийшли з-під рук майстрині, здаються зітканими з духовної субстанції, а не з плоті ниток чи фарб. Лірична компонента знаходить повноправне місце у глибоко поетичному жанрі живопису Лариси Олександрівни.  Прості на вигляд, нехитрі житейські сюжети несуть глядачеві радість і сум, відчуття миру і любові, щирість співпереживання і тепло душі. Усі дійові особи з полотен художниці живуть поряд, вони кохають, радіють, сумують, народжують і вмирають. Мудрість людини – з вдячністю сприймати неминуче, бо квітучий мигдаль опадає завжди. Барвиста феєрія полотен Лариси Бровді  учить шукати зерно життя, його смисл та сутність. Вона тішить серця і наповнює душі людяністю.

Реклама

Народний художник України Іван Васильович Бровді та заслужений художник України Лариса Олександрівна Бровді своєю працею, своїм коштом та своїми вчинками поповнили колекцію художнього музею. Дійсно, немає вище в світі, ніж робити життя людини шляхетним та гідним людини. Основоположниками і меценатами музеїв у всі часи були освічені, культурні, патріотичні люди. Такими і є наші земляки Іван та Лариса Бровді. Вони заслуговують наших слів подяки. Адже, інвестувати в музеї – інвестувати в майбутнє.

Творче подружжя Бровді припіднесло подарунок музею – 04

До уваги публіки: Виставка подарованих творів народного художника України Івана Бровді та заслуженої художниці України Лариси Бровді відбудеться в музеї з 17 по 31 березня. Відкриття 17-го числа о 17:00. Одночасно пройде в музеї виставка  унікальних творів графіки народного художника України Федора Федоровича Манайла з музейної колекції "Дерев’яна архітектура. Колиби і страви".

Людмила Біксей, заступник директора з наукової роботи Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая 

P.S. На момент нашого візиту до творчого подружжя Бровді народний художник України Іван Бровді перебував, на жаль, у відрядженні. Тому нам вдалося зафіксувати для історії лише «новоспеченого» заслуженого художника України Ларису Бровді.

Фото Василя Гарагонича

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно