Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ужгородцям покажуть унікальну колекцію корон різних країн та епох

Ужгородцям покажуть унікальну колекцію корон різних країн та епох

Благодійний фонд імені Б.Г. Возницького та Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького представляють унікальну виставку «Корони світу».

ВІДЕО ДНЯ

Унікальна експозиція корон, де вперше представлені вінці та корони не тільки різних країн, але й різних континентів, різних епох. У виставці-ретроспективі головних символів влади минулих епох зібрані вінці, корони, головні убори духовних та світських лідерів різних країн світу, зниклих цивілізацій. В експозиції представлено більше 70-ти шедеврів, частина з яких є оригіналами, а частина є копіями, репліками та реконструкціями експонатів, що знаходяться у музеях Австрії, Італії, Великобританії, Румунії, Єгипту та інших країн світу, – йдеться на сторінці Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького у Фейсбуці.

Презентуються вінці, серед яких особливо слід відзначити корони Святого Володимира і Анни Візантійської, які на віки вперед вирішили духовну долю нашого народу. Реконструкція корон X-XI ст. Святого Володимира і Анни Візантійської до цього часу у нашій державі не проводилась і не має аналогів. У цьому проекті реконструкція корон Святого Володимира і Анни Візантійської зроблена вперше. Основою послужили фрески, монети (злотники і сребреники) та візантійські пам’ятки.

Реклама

В експозиції представлені корона короля Данила Галицького, а також імператорські головні убори, зокрема, Наполеона, Російської та Римської імперій. Окрім того, в експозиції представлені: Великобританія, Греція, Польща, Румунія, інші європейські країни.

Окремою складовою виставки виступають іменні головні убори церковних владик, вінчальні вінці. Серед корон стародавнього світу є реконструкції корон Нефертіті, Тутанхамона, царів Шумеру та Ассирії. Також вражаючими уяву є головні убори володарів величних цивілізацій Америки – ацтеків, майя, інків та інші експонати. Кожен із цих шедеврів може бути окрасою та провідним експонатом будь-якого музею або колекції.

Реклама

Попри те, що експозиція має виразну загальногуманітарну та просвітницьку тематику, наскрізною і найяскравішою є її патріотична і державотворча місія. Історично саме корона була тим артефактом, що втілював державницьку ідею. Адже головні убори володарів – це символи духовної або світської влади. Дотепер королівські корони є одними з найбільших державних реліквій, символами наступництва та спадкоємства об’єднавчих державотворчих зусиль. Проект спрямований на утвердження та розбудову рідної країни, пізнання своєї ідентичності, що й перетворює населення на народ, націю.

Відкриття виставки 23.02.17 у каплиці Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького за адресою: Ужгород, вул. Капітульна, 33.

Ужгородцям покажуть унікальну колекцію корон різних країн та епох – 01
Реклама
Ужгородцям покажуть унікальну колекцію корон різних країн та епох – 02
Ужгородцям покажуть унікальну колекцію корон різних країн та епох – 03
Ужгородцям покажуть унікальну колекцію корон різних країн та епох – 04
Ужгородцям покажуть унікальну колекцію корон різних країн та епох – 05
Ужгородцям покажуть унікальну колекцію корон різних країн та епох – 06
Ужгородцям покажуть унікальну колекцію корон різних країн та епох – 07
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно