Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Коли капуста має ціну

Коли капуста має ціну
На ринках Ужгорода, Мукачева, інших міст краю якої тільки капусти нині не побачиш, на будь-який смак. Щоправда, цього сезону ціна овочу, без якого не обходиться жодна господиня, мовити б, кусається....

На ринках Ужгорода, Мукачева, інших міст краю якої тільки капусти нині не побачиш, на будь-який смак. Щоправда, цього сезону ціна овочу, без якого не обходиться жодна господиня, мовити б, кусається. Якщо минулорічної осені капусту можна було купити за 1,70—1,80 гривень за кілограм, то тепер – 2,70—3,00 гривень, а в окремі дні й того дорожче...

ВІДЕО ДНЯ

Та незважаючи на цінові фактори, люди запасаються капустою на зиму. Ось під’їжджає «Газелька», в котру завантажують відразу понад 600 кілограмів капусти. «Нащо вам, пані, стільки головок?» — питаю великооптового покупця. З’ясувалося, що жителька Великих Лучок квасить капусту на продаж. Коли білокачанна викисне, збуватиме її на зеленому базарі в Мукачеві. Гадаю, її рецепти соління капусти привернуть увагу численних читачок «НЗ».

Рецепт перший. Квасити капусту найкраще в дубовій або буковій діжці. Дрібно нашатковану капусту потрібно класти в неї шарами. Кожний з них солити за смаком, посипати кмином, кропом та наструганою морквою, кинути кілька горошин чорного перцю, лавровий лист, духмяний перець та можна 2—3 червоні перчини свіжого гіркого перцю. Не завадить додати й кілька гілочок петрушки. Далі дати шар або два білих твердих яблук. Посередині викласти один шар головок капусти. Діжку добре витоптати, щоб капуста постійно знаходилася у розсолі. Діжку, поки капуста не викисне, тримати в теплі, а далі бочку винести в комору або пивницю. Вона матиме надзвичайно добрий смак, а ще як додасте трохи цибулі і заправите її домашньою пахучою олією, то кращої закуски й не потрібно.

Реклама

Рецепт другий. Всі складники такі ж, як зазначено вище, тільки додати за смаком цукру та нарізаної кружальцями цибулі. Щоправда, у цьому випадку класти яблук у капусту потрібно трохи більше. Вона матиме значно ніжніший смак, схожий на свіжу капусту.

Рецепт третій. У нашатковану качанисту замість яблук кладуть нарізаний кружальцями або ж смужками червоний, жовтий чи зелений болгарський перець і додають свіжих опеньок. Коли ж іще цю смакоту приправити олією, то на зиму не потрібні більш ніякі салати, помідори чи огірки. Така квашена капуста найбільше підійде для салату, борщу та вінегрету.

Реклама

Рецепт четвертий. Ті самі інгредієнти, що і в першому рецепті, тільки потрібно додати наструганий на крупній тертці червоний буряк. Капуста матиме не тільки неповторний смак, а й вигляд, вона набуде червоного кольору. Звісно, що для борщу це буде саме те, що треба.

Рецепт п’ятий. Свіжі ягоди брусниці. Ця червона ягода не зафарбує капусту, як буряк, але смаку додасть неперевершеного. На сорокалітрову каструлю додається орієнтовно два літри цієї полонинської «вогняної» ягоди.

Не слід забувати, що найкращою капуста буде у дерев’яних діжках. У емальованих чи неіржавіючих посудинах вона такою смачною не виходить, а от в поліетиленових діжках взагалі квасити її не рекомендується, бо вона м’якне і не матиме доброго смаку.

Реклама

Віталій Пумпинець

Джерело: Інтернет-видання "Панорама Мукачево"

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно