Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатські міста самі визначатимуть тарифи на водопостачання

Закарпатські міста самі визначатимуть тарифи на водопостачання

Учора стало відомо, що підприємства водопровідно-каналізаційного господарства малих міст будуть формувати окремі тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Відтак ціна на воду у різних містах буде різною.  

ВІДЕО ДНЯ

Донині діяв єдиний тариф на централізоване водопостачання та водовідведення для ліцензіатів для всіх груп споживачів. Так, органами місцевого самоврядування тарифи формувалися та встановлювалися за групами споживачів: населення, бюджетні установи, інші споживачі тощо, які враховували технологічні особливості процесу виробництва/споживання послуг та включали фактичні витрати, пов’язані з цим.

В окрему групу також зараховували підприємства, які на території відповідної територіальної громади надавали послуги з централізованого водопостачання та/або водовідведення, використовуючи придбану у іншого підприємства ВКГ питну воду та/або подавали стічні води на очищення іншому підприємству ВКГ, — повідомдяє прес-служба Мінрегіону.

Реклама

Закарпаття сьогодні забезпечено централізованим водопостачанням у середньому на 32,2 %. Без міст Ужгорода - 98,4 % та Мукачева - 86,4 % цей показник в області становить 20,7 %. Під наглядом Держсанепідемслужби Закарпатської області перебувають 105 водопроводів централізованого та 4971 джерел децентралізованого водопостачання. Із цієї кількості водопроводів 19,0 % не відповідають санітарним нормам і правилам: через відсутність ділянок санітарної охорони - 14,2 %, через відсутність необхідного комплексу очисних споруд - 1,9 %, через відсутність знезаражувальних установок - 7,6 %.

Відтак 2 вересня Кабінет Міністрів ухвалив поставу, яка припиняє практику застосування єдиного тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення, що дозволить справедливо перерозподілити витрати, пов’язані з виробництвом та наданням послуг з водопостачання та водовідведення між споживачами, наголосив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Реклама

Натомість на Закарпатті намагання покращити умови водопостачання перетворилося у державний борг. На початок цього року працівникам водного господарства області за виконані роботи з протипаводкового захисту держава боргувала понад 15 мільйонів гривень. Це борги за 2012-2013 роки. На 2015 рік з державного бюджету на захист від шкідливої дії вод та забезпечення погашення заборгованості передбачалося виділити 28,4 млн. гривень. На початок серпня заборгованість так і не почали ліквідовувати через відсутність фінансування.

Сьогодні підрядні організації, які зводили дамби, через суд намагаються повернути зароблене, а керівництво області просило уряд якнайшвидше погасити кредиторську заборгованість.

Варто згадати і якість питної води у час покращення водопостачання, адже більшість водопроводів, на жаль, не відповідають санітарним нормам. Серед основних проблем — зношеність мереж та обладнання системи водопроводів, відсутність нових водопроводів у сільській місцевості й очищення громадських колодязів, вигрібних ям та поглинальних колодязів. Відтак, що стоятиме за новими тарифами, які тепер формуватимуть на місцях, - передбачити доволі складно, однак на місцях ціну формувати, звісно, доцільніше, ніж у Києві.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно