Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • У ПАТ "Закарпаттяобленерго" стверджують, що не мають ніякого відношення до підвищення тарифів на електроенергію

У ПАТ "Закарпаттяобленерго" стверджують, що не мають ніякого відношення до підвищення тарифів на електроенергію

У ПАТ "Закарпаттяобленерго" стверджують, що не мають ніякого відношення до підвищення тарифів на електроенергію

Як відомо, з 1 вересня в Україні подорожчає електроенергія. Таке рішення затвердила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ще в лютому поточного року. Вересневе подорожчання уже друге в 2015-му. Загалом до березня 2017-го ціни на електроенергію зростуть у три з половиною рази. Найменше за світло платитимуть власники зонних лічильників, адже вночі електроенергія коштуватиме наполовину дешевше, - констатують у ПАТ "Закарпаттяобленерго". 

ВІДЕО ДНЯ

Для кого і наскільки стане дорожчою електроенергія розповів у ефірі "21 каналу" перший заступник генерального директора-директор з енергозбуту ПАТ "Закарпаттяобленерго" Артем Мартинюк. 

- З вересня підвищують тарифи на електроенергію. Це вже друге зростання цін у 2015-му. Розкажіть про особливості. 

Реклама

- Так, але перш за все я хотів би уточнити, що у вересні ми отримаємо рахунки за серпень місяць, і вони будуть розраховані ще за старими цінами. Підвищення ми відчуємо тільки у жовтні, коли отримаємо рахунки за новими тарифами. Інший важливий момент, на якому я хотів би наголосити, це те, що "Закарпаттяобленерго" є ліцензіатом з передачі й постачання за регульованим тарифом. Це означає, що тарифи у нас, в Україні, встановлює НКРЕКП, і товариство до цього ми не має ніякого відношення.

- Кого торкнеться зараз підвищення?

Реклама

- Зараз підвищення стосується населення. Як відомо, Кабінет Міністрів України через НКЕРКП задекларував, що впродовж двох років через поетапне підвищення тарифів на електроенергію ми вийдемо на ринкові ціни, тож зараз фактично ми маємо другий етап підвищення. На сьогодні мінімальна ціна для категорії населення, яке споживає до 100 кіловат, становить 36,6 копійок за 1 кВт.год, а з 1 вересня становитиме 45,6 копійок за 1 кВт.год, тобто, різниця, або ж підвищення, становитиме 9 копійок. 

- Найменше за світло платитимуть власники зонних лічильників завдяки тому, що вночі споживання є вдвічі дешевшим. Чи маєте статистику, скільки закарпатців уже встановили собі такі прилади обліку?

- Справді, реальна можливість економити – це встановити тарифний лічильник. На сьогодні ж цією можливістю у краї скористалися всього близько 1% споживачів. Тобто, якщо маємо по всій Закарпатській області близько 400 тисяч абонентів, то користуються тарифними лічильниками, а отже, й нічними знижками, ледве близько 4 тисяч родин. Але насправді встановлення зонного лічильника – це реальна можливість економити : з 23:00 вечора до 7:00 при такому приладі обліку електроенергія обліковується за 50-відсотковою знижкою. 

Реклама

Щоправда, треба відзначити, що такі лічильники все ще досить коштовні: так, однофазний лічильник обійдеться нині приблизно в півтори тисячі гривень, ще приблизно 300 грн треба сплатити за параметризацію (програмування) такого приладу обліку, та близько 100 гривень  за послуги встановлення. Для абонентів, у яких три фази, трифазний лічильник обійдеться в 2800 грн, додатково слід врахувати також названі вже мною суми з параметризації та встановлення. 

- Що потрібно для встановлення тарифного лічильника? Скільки часу забирає ця процедура і чи потребує багатьох документів? 

- Ця процедура не займає багато часу та зусиль, потрібно просто звернутися до ПАТ "Закарпаттяобленерго" (до районів електричних мереж), написати відповідну заяву і придбати тарифний лічильник. Можна їх купити як у магазинах області, так і в найближчому сервісному центрі району електричних мереж по всій області.  

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно