Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • "В Закарпатті війни нема і ця територія близька до ЄС", – мер переконує інвестувати в економіку Мукачева

"В Закарпатті війни нема і ця територія близька до ЄС", – мер переконує інвестувати в економіку Мукачева

"В Закарпатті війни нема і ця територія близька до ЄС", – мер переконує інвестувати в економіку Мукачева

Другий день Мукачівського бізнес-форуму розпочався з дискусійної панелі "Нові європейсько-українські бізнес- та інвестиційні можливості".

ВІДЕО ДНЯ

Про це йдеться у повідомленні Мукачівської міської ради.

Владімір Бенч, експерт, проектний менеджер RS SFPA (Словацька Республіка) зазначив, що на шляху євроінтеграції Україна може перейняти досвід Словаччини. «Нам потрібно було 12 років для вступу в ЄС, для того, щоби наблизити законодавство Словаччини до стандартів ЄС. Це непрості зміни в самій країні. І Україні слід готуватися до непростих реформ. В першу чергу необхідно інтегруватися економічно. Політично Україна вже готова», – зазначив Бенч.

Реклама

Мар’яна Нечитайло, експерт з міжнародних відносин констатує: рівень торгівельних відносин України та ЄС має значний потенціал, хоча криза минулих років негативно впливає на економічні відносини. «Майже третина експорту країни спрямовується в країни Європи. І ми маємо великий потенціал. Наразі сальдо торгівлі з ЄС – негативне. Німеччина, Польща – залишаються основними торгівельними партнерами України. Існуючі можливості лібералізації торгівлі не використовують в першу чергу урядові інституції. Й бізнес не використовує в повній мірі ці переваги. 92% всього експорту із Закарпаття спрямовується до ЄС і це найкращий показник на теренах країни», – констатує Нечитайло.

Мартін Лацній, експерт Пряшівського університету вважає, що Україна вже отримала нові можливості для розвитку економіки – це сталося після підписання асоціації з ЄС. «З України насамперед експортують сировину, й товари з низькою ціною. Це звісно ж негативна тенденції. Але через девальвацію гривні країна отримала кращі можливості для експортноорієнтованих підприємств. Серед негативних факторів – бюрократизація в країні та проблеми з поверненням ПДВ.», – резюмує Лацній.

Реклама

Олег Дубіш, віце президент Польсько-Української Господарчої Палати констатує: ситуація на ринку залученні інвестицій дуже складна. «Ми конкуруємо за інвестиціями з країнами Центральної Європи, навіть є конкуренція між регіонами країни. Ми маємо сировинноорієнтований експорт. Для того, щоби розвиватися маємо впроваджувати переробну промисловість. За рівнем залученні інвестицій Україна перебуває на 83 позиції, а Польща – на 25. Польські інвестиції в Мукачево – звісно ж непогана перспектива. Але для цього має змінюватися й ситуація в країні», - вважає Дубіш.

Андрій Балога, міський голова констатує: Мукачево на бізнес-форумі представляє стратегію – як де ми будемо рухатися. «Ми не будемо презентувати зелені поля для інвесторів, ми готові надавати конкретні пропозиції. Європа шукає нові ринки для інвестиції. В нас дешевша робоча сила. В Закарпатті війни нема, і ця територія близька до ЄС. Зарплата в 300-400 євро буде конкурентною. Ми починаємо будувати спортивну інфраструктуру міста. Маємо чимало експортноорієнтованих підприємств з світовими брендами. Ми маємо пропонувати умови кращі, ніж є сусідніх країнах ЄС. Міська влада готова надавати преференції для інвестора. Наше місто має вільні земельні ресурси для інвестора – ми відкриті для інвестиції. Вже на наступний бізнес-форум ми презентуватимемо проекти, які вже працюватимуть», – резюмував міський голова.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно