Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Вода на вагу золота: ціна проблеми

Вода на вагу золота: ціна проблеми
Однією з найголовніших матеріальних потреб людини є вода. Її цінують в усьому світі. Як співалось у фільмі "Волга-Волга": "Потому что без воды – и не туды, и не сюды".

Однією з найголовніших матеріальних потреб людини є вода. Її цінують в усьому світі. Як співалось у фільмі «Волга-Волга»: «Потому что без воды – и не туды, и не сюды».

ВІДЕО ДНЯ

Однак зараз багатьом українцям, у тому числі й закарпатцям, варто шукати різноманітні варіанти, як обійтись без води або як зекономити, аби не платити шалені кошти за водопостачання, – йдеться у статті газети "Панорама" від 14 липня.

Ціна проблеми

Реклама

А все розпочалося в Ужгороді 1 лютого 2016 року, коли КП «Водоканал м. Ужгород» підвищив тарифи для мешканців багатоквартирних будинків до 13,75 грн/куб.м, а для мешканців приватних будинків з 1 травня 2015 року – 12,60 грн/куб.м.

Мешканців обласного центру цими днями сколихнула звістка про друге підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення з 1 серпня 2016 року, яку оприлюднив міський водоканал обласного центру: «На жаль, загальнодержавні обставини, що не залежать від нас, змушують підприємство ініціювати підвищення тарифів. Це пов’язано з постійним зростанням вартості складових (витрат) економічно обґрунтованої собівартості даних послуг, які і формують їх структуру. Так, щомісяця зростає вартість електроенергії, яка складає левову частку собівартості послуг з водопостачання та водовідведення – близько 50%. Зростає ціна паливно-енергетичних та інших матеріальних ресурсів, без яких не можливе функціонування підприємства (експлуатація та ремонт мереж, очищення води та стоків, тощо). Підвищення мінімальної заробітної плати тягне за собою збільшення обсягів податків, які підприємство повинно сплачувати до бюджету. Причому, оскільки ці складові зростають постійно, виникає невідповідність діючих тарифів фактичним витратам з виробництва та надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, які переглядаються значно рідше.

Реклама

З 1 серпня поточного року планується підвищення тарифів. Протягом останніх двох місяців зафіксовано суттєвий спад рівня проплат населенням за спожиті послуги при одночасному збільшенні обсягів споживання води у літній період.

Накопичуються борги, які, на жаль, можуть призвести до неспроможності КП «Водоканал м. Ужгорода» оплатити використану електроенергію, і, як наслідок, відключення об’єктів водопостачання та водовідведення від енергопостачання. Відсутність необхідних коштів також негативно впливає на ефективність діяльності підприємства, своєчасність і якість ремонту та експлуатації систем централізованого водопостачання та водовідведення та якість надання послуг споживачам, у тому числі забезпечення подачі води без графіку. Тому звертаємося до ужгородців та жителів навколишніх сіл із переконливим проханням сплатити за спожиті послуги».

Як розповіли газеті «Панорама» у КП «Водоканал м. Ужгород», поки що невідомо, наскільки підвищиться тариф на водопостачання та водовідведення. Але нинішній тариф не покриває тих витрат, які потрібні для роботи водоканалу. Зокрема, реагенти хлору, які в тарифі закладені за ціною 16 250 гривень,коштують вже 23 200 гривень за тонну.

Реклама

Схожа проблема і у Мукачеві. Як розповіли у ММКП «Мукачівводоканал», наразі є проблема підвищення вартості тарифу на водопостачання, оскільки ціна не переглядалась з 2012 року. Зараз тариф складає 7,43 грн/куб.м. На думку представників «Мукачівводоканалу», це найнижча ціна в області, оскільки у цей тариф закладені ціни за електроенергію, які взагалі не покривають зазначені витрати. Однак поки «водоканалівці» Мукачева не подавали ніяких документів міській владі на підвищення тарифів.

Варто зауважити, що минулого четверга, 7 липня Мукачівська міська рада затвердила Програму підтримки ММКП «Мукачівводоканал» на 2016 рік у новій редакції.

Згідно з прийнятою програмою загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, – 42 мільйони 800 тисяч гривень. На її виконання наразі виділяється трохи більше двох мільйонів гривень.

Як зазначається у прийнятому міськими депутатами документі, основною проблемою у функціонуванні ММКП «Мукачівводоканал» залишається накопичення кредиторської та дебіторської заборгованості, відсутності коштів для проведення в повному обсязі розрахунків за спожиту електроенергію, погашення заборгованості по податкам та зборам. Ще одна проблема – понаднормові втрати та не-обліковані витрати води (втрати за 2015 рік склали – 37,1%). Коштом програми вирішуватимуться проблемні питання водопостачання в місті.

Якість води

Багатьох людей хвилює те, що тариф на водопостачання зростає, а якість води ні. Як зазначив працівник Ужгородської міськрайонної філії Держсан-епідемслужби Оксана Зубенко, питну воду з крану щомісяця перевіряють на вміст хімічних речовин (кальцію, магнію, азоту, заліза), а також на загальне бактеріологічне число. Санепідеміолог стверджує, що вода в обласному центрі придатна для вживання. Хоча залишковий хлор є, оскільки завдяки цій речовині вода очищується від шкідливих речовин. «На фізико-хімічному дослідженні ми визначаємо 14 показників, на мікробіологічному – 4 показники», – каже Оксана Зубенко.

Як продемонструвала одна з останніх перевірок, в ужгородській воді вміст заліза складає 0, 01%, а аміаку – 0, 05%. Науковці кажуть, це в межах норми, хоча як заліза, так і аміаку в питній воді з крану не має бути. Тому лікарі не радять вживати питну воду з крана, аби не ризикувати життям.

Реклама

Інша ситуація на Іршавщині. Тут місцева районна філія Держсанепідслужби проводила аналогічні дослідження. Як розповіли місцеві санепідеміологи, значна кількість водоносних горизонтів у районі нині забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками.

Так, із досліджених в 2015 році 87 проб питної води з громадських джерел водопостачання на вміст хімічних сполук в 19 нестандартних пробах відмічалось перевищений вміст нітратів.
За 6 місяців 2016 року із досліджених 43 проб в 11 пробах перевищений вміст нітратів.

Нітрати – солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітра» широко використовують у сільському господарстві (як мінеральні добрива), а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в грунті.

Варто зауважити, що вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо – для дітей у перші місяці життя. Якщо суміш для дітей немовляти віком 0-3 місяці розвести водою, яка містить 80-100 мг/л нітратів, у дитини може виникнути гостре отруєння. Для немовлят токсичною вважають дозу від 10 мг/л.

Що ж до тарифної політики в Іршавському районі, то, як розповіли “Панорамі”, у місцевому комунальному підприємстві з водопостачання тариф на водопостачання складає 5,32 грн/куб.м, тоді як на водовідведення – 4,58 грн/куб.м. Разом це складає 9,90 грн за куб.м.

Отож для населення питання відповідності ціни та якості залишається відкритим, оскільки всім зрозуміло, що нові, підвищені тарифи спричинені високими фінансовими затратами на матеріальні ресурси та зарплати працівникам підприємств. Але все ж працівникам “Водоканалів” варто постаратись, щоб при високих тарифах була відповідна якість води, яку закарпатцям буде безпечно, а головне, корисно споживати. І тоді кожен краянин буде впевнений, що його велика копійка, витрачена з гаманця, піде саме на якісні послуги водопостачання та водовідведення.

Автор: Андрій Слохіняк

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно