Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Більше половини закарпатців протягом останнього року давали хабарі

Більше половини закарпатців протягом останнього року давали хабарі

Більше половини закарпатців протягом останнього року давали хабарі

Агенція «Карпатія» завершила соціологічне дослідження, метою якого було виявлення громадської думки з приводу рівня корупції й хабарництва в Україні. Анкетування було репрезентативним та он-лайн. Результати в цілому мало чим різняться й відображають реальну картину сьогодення. Очевидно, що відповіді респондентів були викликані затяжною системною кризою й небажанням еліт здійснювати найактуальніші реформи в державі. Разом з тим, опитування довело, що корупція є проблемою №1 в Україні та її подолання безпосередньо впливає на прогрес у суспільно-політичних змінах.

ВІДЕО ДНЯ

Про це свідчать відповіді на ввідне запитання «Як Ви можете охарактеризувати своє ставлення до нинішньої української політики?». Більшість опитаних (33,5%) відчувають розчарування, 26,8% респондентів – байдужість, а ще 17,4% – злість. На перший погляд такі показники можливо виявилися неочікуваними, однак очевидним є зростаюче невдоволення громадян життям у країні. При цьому, респонденти брали до уваги й те, що ведеться війна на сході України, що безперечно впливає на загальний стан справ. Однак і за таких умов дії політиків не викликають задоволення. Разом з тим, 11,4% опитаних нормально ставляться до нинішньої української політики. Ще у 1,9% політика в державі викликає гордість, а у 1,4% – навіть захоплення. 7,6% опитаних не спромоглися однозначно дати відповідь на запитання.

Цікаво далі. Звучало запитання «Як Ви оцінюєте рівень хабарництва в Україні за останній рік?». Підраховані дані говорять, що «віз і нині там». 55,4% опитаних упевнені, що хабарництво залишилося на попередньому рівні. З достатньо великим відривом відстає показник зменшення рівня хабарництва – у цьому переконані 14,1% респондентів, а ще 4,7% вважають, що рівень суттєво зменшився. Однак 11,4% опитаних навпаки говорять про значне збільшення хабарництва в українському суспільстві, а ще 8,2% – про несуттєве збільшення рівня хабарництва. 6,2% опитаних не змогли дати чітку відповідь (важко відповісти).

Реклама

На запитання про можливості подолання корупції як ганебного явища в Україні респонденти відповіли досить песимістично: 42,4% вважають, що корупцію подолати неможливо, 31,2% думають, що корупцію можна подолати, але для цього потрібен тиск громадянського суспільства, а 18,8% переконані, що корупцію можна подолати, але для цього потрібна політична воля еліти. 7,6% опитаних не змогли однозначно відповісти на це питання.

Головною причиною корупції в Україні опитані називають низьку заробітну плату й соціальну незахищеність населення – 37,5%. Майже поруч розмістилися показники низького рівня правової культури і законослухняності (25,8%) та неефективності законодавства й державного управління (21,4%). 8,4% опитаних вважають, що корупцію породжує відсутність віри в Бога.

Реклама

Одночасно, одним із правових механізмів унеможливлення корупційних дій громадянами розглядається реалізація тези «Не можеш довести походження майна – ти злочинець». Її підтримують 59,7% опитаних (29,5% – не підтримують і 10,8% – важко відповісти). Отже, бачимо, що корупція є болючою темою в Україні, а громадяни не особливо вірять у швидке розлучення з цією суспільною згубою. Принаймні не особливо розраховують у цьому плані на державні інституції.

На запитання «Чи доводилось Вам упродовж останнього року давати хабар?» 53,8% відповіли ствердно «так», а 40,5% – ствердно «ні». А на запитання «Чи готові Ви під тиском обставин давати хабар для того, щоб вирішити особисте питання?» респонденти подали такі відповіді: «Так» – 43,20%, «Ні» – 29,50%, «Важко відповісти» – 27,30%.

І що ж ми маємо? Ключові тези: корупція – зло; мало що змінилося; подолати важко; знаєм, де найбільше вимагають; самі готові дати.

Реклама

Напрошується одне: кожен незалежно від соціального і майнового статусу повинен нарешті переосмислити роль суспільних змін, які відбуваються. Найперше – це зміни у свідомості, моралі, культурі. Без чіткої та принципової позиції кожного громадянина в Україні корупцію не здолати. То ж, тут далеко не будуть зайвими слова Тараса Шевченка: «Борітеся – поборете»!

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно