Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Військовий комісар про законність вручення повісток у потягах, на кордоні чи блокпостах

Військовий комісар про законність вручення повісток у потягах, на кордоні чи блокпостах

Військовий комісар про законність вручення повісток у потягах, на кордоні чи блокпостах
"Дух патріотизму після перших трьох хвиль в закарпатців впав практично до нуля. Звідси і всі проблеми", - розповідає Ігор Гусєв.

Останній місяць для Закарпаття видався надважким: відбулася зміна не лише керівників області, але й принципів вручення повісток в краї.

ВІДЕО ДНЯ

Шоста хвиля мобілізації завершилась, а людей досі турбують питання правомірності вручення повісток в потягах, на кордонах та навіть на блокпостах, – йдеться у статті "Операція "мобілізація" в газеті "Панорама" від 13 серпня.

Що там й говорити, із зміною влади на Закарпатті повістки почали вручали навіть контрабандистам. Так, на початку серпня Геннадій Москаль заявив, що мобілізаційний план в Закарпатській області збільшився з 8% до 30%.

Реклама

Ми вирішили розставити всі крапки над і, запитати військового комісара Мукачева Ігоря Гусєва про те, що так давно турбує мешканців краю.

Про хід виконання шостої хвилі мобілізації в Мукачеві та районі

Реклама

«Дух патріотизму після перших трьох хвиль в закарпатців впав практично до нуля. Звідси і всі проблеми, - розповідає Ігор Констянтинович. - Так, наприклад, під час 4-ої хвилі мобілізації на кожні 5 призваних осіб було 2 добровольця. Вже під час 5-ої хвилі мобілізації в Мукачеві та районі всього було шість добровольців, а за весь час проведення 6-ї хвилі 3 людини самостійно виявили бажання захищати Батьківщину. Це дуже погані показники.

Свої корективи у хід виконання мобілізаційного плану внесла і стрілянина, яка трапилася 11 липня, а за нею і всі подальші події, пов’язані зі славнозвісним інцидентом. Тоді військовий комісаріат Мукачева близько трьох тижнів не оповіщав 10 селищних рад та районний центр. Відповідно, щоб ще більше не підбурювати суспільство.
На даний момент мобілізаційний план в Мукачеві та районі виконаний майже на 40 відсотків.

Якщо ж подавати інформацію в кількісному відношенні, виходимо майже на ті ж самі цифри, що під час 5 хвилі мобілізації. Можливо, трішечки більші. Однак, завдання, яке має виконати Мукачівський комісаріат, - на 28% більше за попереднє, хоча шоста хвиля мобілізації була важча. Тому цифри у відсотковому відношенні будуть менші, хоча кількість призваних людей буде більшою.

Реклама

Вручення повісток в районі та Мукачеві також є різним. Так, Мукачево попереду - 45 % виконання плану по мобілізації, а ось в районі лише 28% ».

Люди не бачать сенсу цієї війни. Звідси і всі проблеми

“Щоб краще зрозуміти бажання, а точніше небажання закарпатців захищати Україну на Сході, можна навести таке порівняння.
На Закарпаття під час 5-ої хвилі мобілізації приїжджали на допомогу військові з Вінниччини. Їх комісар розповів, що 250 із 500 оповіщених повістками людей одразу явилися у військкомати.

У місті над Латорицею, як і загалом на Закарпатті, такі показники просто нереальні. Якщо ж за всю хвилю мобілізації до військкоматів прийдуть 250 осіб - то це буде нонсенс. В Мукачівському районі ситуація абсолютно інша. За всю шосту хвилю ми відправили 5 тисяч повісток, а явилося до нас лише близько 200 людей. А всього ж за всі хвилі було відправлено близько 15 тисяч повісток.

Деяким військово-зобов’язаним на Мукачівщині відправляють повістки взагалі по 2-3, а іноді і 5 разів”.

Як виникають найбільші проблеми

“У законі чітко прописано: якщо у військовозобов’язаного змінюються місце проживання, місце робити або склад сім’ї, освіта, то він має звернутися у військовий комісаріат та надати таку інформацію і всі необхідні дані. За невиконання таких дій передбачена адміністративна відповідальність.

Реклама

Однак, практика показала, що коли у військово-зобов’язаного збільшується склад сім’ї, то в нього не виникає навіть думки про те, що про це він має сповістити нам. А вже потім, коли приходить повістка, виникають питання: «А чому мені прийшла повістка, якщо в мене є троє дітей?».

Таку інформацію «виривають» ЗМІ та озвучують, що ми вручаємо повістки всім: і священикам, і інвалідам і т.д.

Основна проблема полягає в тому, що люди просто не надають нові дані у військові комісаріати. До того ж, систему військкоматів з 2010 по 2014 рік просто розвалювали. Тому зараз працювати та відновлювати її вкрай важко. Особливо, коли у комісаріатах працюють невеликі колективи.

Варто зазначити, що електронної бази на Закарпатті також немає. А вона значно спрощує ведення обліку”.

Де можна вручати повістки?

“Якщо ж за адресою проживання людини немає, то військовий комісаріат робить запит в міграційну службу. Якщо там підтверджують, що людина на місці і нікуди не виїжджала, стає зрозуміло – вона ухиляється від мобілізації . Але довести це неможливо, адже в законі прописано, що повістка має бути вручена особисто в руки. Але питання – де?
Інша суперечливість полягає у тому, що у законах чітко не зазначено, де можна і потрібно вручати повістки. Звідси і плутанина. Якби ж там було все чітко прописано, то питань було б менше. Тому, якщо немає точного механізму вручення повісток – вручати їх можна скрізь.

Так, Ужгородським комісаріатом було вручено 6 повісток прямо в потягах”.

Реклама

Про відправлення контрабандистів в зону АТО: практика Геннадія Москаля

“Контрабандистів, як на мене, відправляти на Схід трохи ризиковано. Адже часто буває, що людина з кримінальним минулим далі продовжує свої незаконні діяння на Сході України, про які згодом із резонансом пишуть українські ЗМІ. Таким чином в людей змінюється ставлення до всієї української армії. Однак, так буває не завжди. Є й люди, які служіння в Збройних силах України вважають своїм обов’язком і таким чином намагаються виправитися. До цього також варто зазначити, злочини бувають різні. Якщо людина скоїла тяжкий злочин, то відповідно вона не піддається призову. Але є й неважкі злочини та умовні судимості - згідно із Законодавства такі люди підходять під мобілізацію”.

На жаль, ситуація з мобілізацією в області виглядає плачевною. І тому військкоми шукають будь-які способи знайти гідну заміну вірним захисникам України, яким необхідний відпочинок після надважкого емоційного та тривалого періоду боїв у зоні антитерористичної операції.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно