Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Берегівському районі, де масово проживають угорці, показник виконання плану мобілізації дуже високий, – військкомат

У Берегівському районі, де масово проживають угорці, показник виконання плану мобілізації дуже високий, – військкомат

У Берегівському районі, де масово проживають угорці, показник виконання плану мобілізації дуже високий, – військкомат

Про резерви для поліпшення мобілізації в області розповів заступник обласного військового комісара, начальник відділу обліково-мобілізаційної роботи полковник Олександр Года.

ВІДЕО ДНЯ

– З приходом на посаду голови Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля працювати стало легше, – зауважує Олександр Миколайович. – Після завершення шостої хвилі мобілізації облвійськкомат проводить збір із залученням працівників райдерджаміністрацій, міськвиконкомів. Тепер нам важливо впорядкувати військовий облік, адже неодноразово повістки приносили тим, хто має відстрочку або пільгу. А це відволікання сил працівників комісаріатів і створення зайвого напруження поміж людей.

Сказати, хто тут винен, Олександр Года не береться, бо військовий облік забезпечує не лише комісаріат, а й органи місцевого самоврядування, державні установи. «Уже нині ми мусимо внести зміни в базу даних військовозобов’язаних. Працівникам райдержадміністрацій і органів місцевого самоврядування рекомендуємо впродовж двох тижнів провести заняття з організації військового обліку на місцях. Вимагаємо, щоб усі зміни в особовому складі вчасно подавали в комісаріат, – доповнив полковник. – Перебуваючи на перевірці в Іршавському районі, в одній із сільських рад виявили, що половину тих, хто має стояти на обліку, не внесено в базу. Чи є в діях голови сільради та начальника військово-облікового столу склад злочину, з відповідним поданням звернувся до правоохоронців».

Реклама

Райони, де більшою мірою проживають українці, відомі своїми патріотичним настроями (Хустський, Виноградівський, Іршавський), демонструють найгірші показники з мобілізації. Найкращі вони в Великоберезнянському, Перечинському та Рахівському. У Берегівському районі, де масово проживають угорці, показник виконання плану мобілізації дуже високий – 88%. Це розвінчує міф про начебто непатріотичну налаштованість угорців Закарпаття.

Одна з болючих проблем, за словами Олександра Годи, полягає в прогалинах вітчизняного законодавства. «До кінця минулого року був чинним закон, який передбачав пільги членам загиблих військовослужбовців. Їхні родини могли отримувати соціальні пільги майже на 1700 грн. Після скасування цього закону в грудні 2014-го державна допомога обмежилася пенсією з утрати годувальника близько 1800 гривень», – сказав він. Незахищеність родин дуже впливає на результати мобілізації.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно