Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • День шахтаря та День селища Солотвино відзначено на Тячівщині

День шахтаря та День селища Солотвино відзначено на Тячівщині

День шахтаря та День селища Солотвино відзначено на Тячівщині
ВІДЕО ДНЯ

Вперше документально Солотвино згадується ще в 1360 році, коли тут  почали добувати сіль. Саме солекопи є творцями історії цього населеного пункту.

Вони  видобували тут сіль  від часів завоювання Дакії римським імператором Траяном (ІІ ст. н. е.). До речі, в копальнях знаходили римські монети ІІ-IV століть н. е., – повідомляють у прес-службі Тячівської РДА.

Реклама

У другій половині XVIII ст. цей процес було поставлено на широкомасштабне промислове виробництво.

На жаль, на сьогодні Солотвинські копальні переживають не найкращі часи. Фактично всі шахти затоплено і видобуток солі тут припинено, однак праця шахтаря досі залишається однією з найбільш шанованою. А таке святкування ще один привід вшанування представників цієї славетної професії.

Реклама

Наскільки це важливо є свідчення багатолюдності та присутності поважних гостей. Приїхав привітати людей, які пов’язали своє життя з солекопальнями губернатор краю Геннадій Москаль та представники районного керівництва – голова Тячівської райдержадміністрації Василь Дем’янчук, в.о. голови районної ради Ігор Грабарь.

У Солотвина є ще одна особливість, яка вирізняє його з поміж інших населених пунктів – воно багатонаціональне. Споконвічно тут проживають представники різних нацменшин – українці, румуни, угорці, росіяни, євреї.

Саме тому на святі були присутніми і предтавники консульств - Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдаван, консул Угорщини в м. Ужгород Арон Чех, консул Угорщини в м. Берегово Дорогов Ласло, поважні гості з сусідної Румунії. А також приїхали голови сусідніх населених пунктів, районні та обласні депутати, представники громадських організацій Румунії.

Реклама

А розпочалося свято традиційним велопробігом, який організував відомий у краї марафонець та колишній солотвинський шахтар Карло Токар. Його учасники подолали тисячі кілометрів із національними прапорами України, Румунії, Угорщини та Євросоюзу, чим засвідчують євроінтеграційні наміри нашої країни.

Святкова колона, яку очолив губернатор краю, під звуки оркестру попрямувала від сільської ради до парку, де і відбулися офіційні урочистості. 

Геннадій Москаль звернувся до всіх присутніх на чотирьох мовах – румунській, угорській, російській, українській із привітаннями такого змісту:

"Дорогі мешканці Солотвина та представники усіх національних меншин. Від щирого серця вітаю всіх вас з Днем селища, бажаю вам миру процвітання і всього самого найкращого. Обласна державна адміністрація не заперечує,  щоб ви сьогодні випили вина,  а кому дозволяє здоровя і файної цуйки. Дякую за запрошення. Зі святом, успіхів вам", – наголосив керівник краю.

Також теплі слова вітання виголосила солотвинцям Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдаван:

"З нагоди свята Солотвина, хочу нагадати всім вам що уряд Румунії і надалі підтримуватиме Україну у своїх чітких цілях європейської інтеграції."

Миру, благополуччя і процвітання побажав мешканцям селища голова Тячівської райдержадміністрації Василь Дем’янчук. 

Реклама

"І хоч ми всі тут різні за національністю та віросповіданнями, однак нас об’єднує спільна любов до України. Дай Бог, аби закінчилася війна і на нашій рідній землі запанував мир. Щоб наша країна, наш край розвивався в європейському  напрямку, чого ми усі прагнемо", – наголосив керівник Тячівщини.

А також запевнив, що з боку влади буде робитися все необхідне, аби Солотвино, яке зв’язане історично з солевидобутком відродилось як шахтарське селище.

Від імені районної ради привітання зі святом виголосив в.о. голови районної ради Ігор Грабарь. Зокрема відмітив, що депутати райради неодноразово зверталися до уряду та президента з питаннями щодо вирішення проблем солотвинського солерудника. А зовсім нещодавно з цієї метою у Солотвино приїжджала угорська делегація. Тож є надія, що спільними силами з європейськими країнами вдастся відновити роботу на даному об’єкті.  

У підтвердження цих слів директор солерудника Олександр Поштук наголосив, що робота у цьому напрямку триває і ті пропозиції, які надходять від іноземних інвесторів мають перспективу. Відтак висловив щирі бажання добра й удачі всім працівникам підприємства, особливо пенсіонерам, які все своє життя трудилися на шахті і наразі вболівають за подальшу долю підприємства.

Також добрим словом згадав ветеранів – передовиків солевидобувної галузі, які й на сьогодні беруть активну участь у громадському житті населеного пункту Солотвинський селищний голова Юрій Ухаль. А всім односельчанам висловив подяку за працелюбність та актувну життєву позицію, побажав всім злагоди, любові та благополуччя.

Надалі відбувся святковий концерт за участі виконавців, фольклорних та художніх колективів районного Будинку культури, місцевих аматорів сцени.

Загалом усі учасники офіційної урочистості висловили одностайні  сподівання на відродження доброї шахтарської слави Солотвина.

Реклама

Надалі відбувся святковий концерт за участі виконавців, фольклорних та художніх колективів районного будинку культури,  місцевих аматорів сцени, духового оркестру шахтарів. Надзвичайно тепло сприйняла публіка виступ самодіяльного колективу селища,  учнівської молоді з Солотвинських ЗОШ І-ІІІ ст. №1, №2, колективу "Сперанса" під керівництвом Шімон Олени, Солотвинської школи мистецтв та ін.  

Зі cцени звучали угорські, румунські, українські пісні та музичні композиції,  які показали неабияке розмаїття культур  славетного шахтарського селища Солотвино.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно