Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Поліомієліт на Закарпатті: чи варто панікувати?

Поліомієліт на Закарпатті: чи варто панікувати?

На Закарпатті підтверджено два випадки поліомієліту – захворювання, яке призводить до смерті або каліцтва дітей. Лікарі сперечаються, чи йдеться про смертельний тип вірусу. Діти без щеплення – у небезпеці.

ВІДЕО ДНЯ

Інформація про ураження закарпатських дітей небезпечним поліомієлітом вразила місцевих санепідеміологів й інфекціоністів. Вони не заперечують, що цьогоріч в області було зареєстровано 12 випадків захворювання дітей на гострий в’ялий параліч. Щоб переконатися, чи це не поліомієліт, аналізи направляють у центральну лабораторію "Українського центру з контролю та моніторингу захворювання Міністерства охорони здоров’я України" та лабораторію Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) чи Інституту поліомієліту та вірусних енцефалітів імені Чумакова, що в Росії.

Результати досліджень: думки розділилися

Реклама

Діти, у яких фахівці ВООЗ, за наданими закарпатськими медиками аналізами, підтвердили днями поліомієліт, потрапили до місцевих лікарень з симптомами гострого в’ялого параліча наприкінці червня і на початку липня. Йдеться про однорічну дитину з Рахівщини та чотирирічну з Тячівщини. Головний санітарний лікар Закарпаття Володимир Маркович розповідає, що ці діти не були щеплені. В одному випадку через відмову батьків, в іншому – через постійні медичні протипокази. "Спалах поліомієліту у Закарпатській області викликаний циркулюючим вакциноспорідненим вірусом типу 1. Хоча діти живуть у різних місцях, у виявленого збудника встановлена генетична подібність вірусу у цих двох випадках, що підтверджує активну циркуляцію поліомієліту на цій території України. Відповідно до визначення ВООЗ, це трактується як спалах поліомієліту", - заявив заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець на прес-брифінгу у п’ятницю, 4 вересня.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Мскаль різко розкритикував заяви про спалах поліомієліту на Закарпатті. Він, як і більшість місцевих лікарів, певен, роздмухування паніки є безпідставним. "Діти вже одужали, старший хлопчик ходить у садочок. Жодної загрози для населення нема", - каже Москаль. Тому і протиепідеміологічних заходів в регіоні не планують. Мало того, збираються гучно відсвяткувати фестиваль "Рахівська бринза" у районі, де був зафіксований гострий в’ялий параліч.

Реклама

Медики не мають єдиної думки, про який саме штам вірусу йдеться
Серед батьків почалася паніка

Натомість у ВООЗ наполягають, що ситуація вкрай серйозна. Про небезпеку спалаху поліомієліту організація попереджала останні два роки. "Важливо розуміти, що ми бачимо тільки верхівку айсбергу. За цими двома, у яких виявлений вірус поліомієліту, стоїть більше двохсот дітей, які переносять вірус безсимптомно у легкій формі і від кожного з них вірус передаватиметься далі", - застерігає голова представництва ВООЗ в Україні Доріт Ніцан Калускі.

Чимало батьків на Закарпатті, чиї діти не щеплені від поліомієліту, не на жарт перелякалися після інформації про цю недугу й повели дітей на щеплення. Але, наприклад, у Мукачівській обласній дитячій лікарні немає жодної ампули вакцини, хоча в МОЗ стверджують, що в регіоні є дві тисячі доз вакцини у запасі. З іншого боку є батьки, які переконані, що "вся ця суєта схожа на кількарічну історію зі свинячим грипом і таблетками "Таміфлю". Коли, через схожі загрозливі заяви, люди змітали з полиць аптек ці рятівні препарати.

Реклама

Київські чиновники закликають не панікувати і обіцяють найближчим часом доставити необхідну кількість доз вакцини на Закарпаття та інші регіони. Для визначення першочергових заходів реагування на спалах поліомієліту був створений оперативний штаб з реагування та протидії розповсюдженню захворювання. Туди запросили представників міжнародних організацій ВОЗ та ЮНІСЕФ.

Щеплення на критично низькому рівні

Між тим, головний інфекціоніст Закарпаття Михайло Поляк, оприлюднив вражаючу статистику щеплень. З його слів, в області вже кілька років поспіль через брак вакцин зриваються календарі щеплень, а кількість щеплених дітей близька до критичного рівня – усього 14 відсотків від потреби.

З понеділка в Закарпатті почнуть працювати фахівці ВООЗ, а в інших регіонах України почнеться кампанія з додатковї імунізації дітей віком від народження до 6 років. Вакцини для щеплення у вигляді гуманітарної допомоги надав канадський уряд та ЮНІСЕФ. Щеплення будуть безкоштовними. За бажанням вакцинуватися зможуть і дорослі, обіцяють у Міністерстві охорони здоров’я.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно