Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатцям держава допоможе заощаджувати газ та електрику

Закарпатцям держава допоможе заощаджувати газ та електрику

У четвер, 26 листопада, в Закарпатській ОДА відбулося засідання за круглим столом з питань впровадження на об’єктах соціальної сфери енергозберігаючих технологій та використання альтернативних видів палива, популяризації державної програми з утеплення житла, за якою держава відшкодовує частину суми кредиту на енергоефективне обладнання та матеріали для населення, ОСББ та ЖБК.

ВІДЕО ДНЯ

До обговорення запросили керівників районів та міст області, установ, які зацікавлені у впровадженні енергоефективних технологій та представників профільних структурних підрозділів РДА.

В.о. директора департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА Едуард Маляр презентував проект Програми енергоефективності та енергозбереження області на 2016-2020 роки та поінформував про участь облдержадміністрації у державній програмі підтримки енергозбереження, – повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Реклама

Як зазначив посадовець, Закарпатська область належить до однієї з найбільш енергодефіцитних в Україні. Основним споживачем енергетичних ресурсів в області є населення, яке споживає 58 відсотків електроенергії та 83 відсотки природного газу.

Закарпатцям держава допоможе заощаджувати газ та електрику  – 01
Реклама

 

З огляду на це, область активно долучилась до реалізації програми державної підтримки заходів з енергозбереження.

Задля стимулювання населення до впровадження у житлових будинках енергоефективних та енергозберігаючих технологій, Урядом запроваджено механізм відшкодування частини тіла кредиту, залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу), а також енергоощадного обладнання та матеріалів для утеплення будівель.

Реклама

Долучившись до цієї державної програми, Закарпатська обласна державна адміністрація спільно з обласною радою, Ужгородським міським головою та Держенергоефективності підписали Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків. Згідно з цим документом обласна держадміністрація бере на себе зобов’язання залучити кошти обласного бюджету на здешевлення кредитів, отриманих мешканцями області на придбання енергоощадного обладнання та матеріалів.

Також, відповідно до зазначеного Меморандуму, облдержадміністрацією у проекті Програми енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2015-2020 роки передбачено залучення ресурсів місцевих бюджетів на часткове погашення відсоткових ставок за кредитами для населення на реалізацію заходів з енергозбереження, отриманими у рамках діючих механізмів.

«На опалення вітчизняних будинків витрачається майже вдвічі більше енергоресурсів, ніж на опалення осель у країнах Євросоюзу. Експерти радять, аби менше витрачати коштів для обігріву житла, необхідно підвищувати його енергоефективність», – зауважив Е. Маляр.

Щоб у будинку витрачалося менше енергії при збереженні рівня комфорту можна провести енергетичний аудит. Енергоменеджер здійснить детальне і тривале (від тижня до місяця) обстеження та видасть енергетичний паспорт. У ньому фахівець зазначить, де і з якої причини в будівлі неефективно витрачається енергія, як це виправити і скільки це коштуватиме.

Багатоквартирні будинки потрібно обстежувати в цілому, оскільки утеплення окремої стіни або квартири не має значного ощадливого ефекту.

Проте, і без проведення енергоаудиту можна визначити, які основні проблемні місця у будівлях. Зокрема через не утеплені, або старої конструкції вікна втрачається до 20% тепла, через не утеплені стіни – до 40%; дах та підлога пропускають 10% тепла, втрати тепла через систему вентиляції та двері становлять близько 30 відсотків. Як стверджують спеціалісти, тепло необхідно заощаджувати правильно: використовувати утеплювачі для стіни товщиною 100 мм, що зменшить теплові втрати на 70%; встановлювати теплові екрани за радіаторами, що заощадить 3-6 % тепла. Ущільнення та підвищення теплоізоляції вхідних дверей та вікон зекономить до 10% тепла, а заміна старих вікон на сучасні – до 20%.

Є і не затратні у фінансовому плані методи економії. Їх департамент житлово-комунального господарства будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА представив на сторінці «Енергозбереження Закарпаття» у мережі фейсбук. Тож, підсумовуючи захід, Едуард Маляр закликав закарпатців долучитися до енергозаощадження аби посилити енергетичну незалежність області та ознайомитися з умовами участі в державній програмі підтримки енергоощадних заходів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно