Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатка Ірина Галай розповіла про свої перші кроки на шляху до найвищої вершини світу

Закарпатка Ірина Галай розповіла про свої перші кроки на шляху до найвищої вершини світу

Закарпатка Ірина Галай розповіла про свої перші кроки на шляху до найвищої вершини світу

Мукачівка Ірина Галай, яка збирається підкорити найвищу вершину світу – Еверест, що в Азійських Гімалях, розповіла про те, як вона подолала першу вершину на шляху до фінальної точки.

ВІДЕО ДНЯ

"У той час як українці готувалися до травневих свят, пекли паски і маринували м’ясо на шашлик, в планах нашої команди був марш-кидок до Північного сідла. Нам треба було освоїтися на 5800 м в мідл-кемпі, а потім загартуватися в передовому базовому таборі на висоті 6400 м. Ці висотні позначки далися мені легко, за внутрішнім відчуттям було комфортно, але було б нерозумно сперечатися з технікою безпеки – висоту потрібно набирати поступово. Час від часу Віктор Бобок пригальмовував мене, щоб не захоплювалася і робила маленькі кроки, а також вимірював рівень кисню в організмі.

Щоб піднятися на Північне сідло і опинитися на висоті 7000 м, потрібно за допомогою Жумар здолати крижану 300-метрову стіну. Дертися доводиться практично по вертикалі. Це був найцікавіший день експедиції, але і найскладніший. Я люблю елементи скелелазіння. По суті, піднявшись на сідло, опиняєшся на фінішній прямій до піку. Далі до вершини все пішки, але головна складність – висота.

Реклама

Для більшості альпіністів-любителів підкорення Північного сідла є кінцевою метою, після чого вони повертають назад. Перебування на такій висоті для багатьох стає нестерпним, і чим швидше людина покине цю висоту, тим краще для нього. Але і цю висоту можна вважати великим досягненням – звідси відкривається нереальний вигляд, від якого захоплює дух в прямому і переносному сенсі слова. Тут небо темно-синього, майже зловісного кольору, і здається, ніби саме тут закінчується небо і починається космос.

Але для мене це черговий перевал. Ту ніч я провела на Північному сідлі, на висоті 7000 м, і ми були перші в цьому році, хто заночував тут – тільки наш намет і все. Я спала як немовля в колисці, але в моєму випадку гірська хвороба проявилася у вигляді повної відсутності апетиту. Я не змогла навіть печиво в себе засунути. Пила лише солодкий чай. Довше однієї ночі залишатися на сідлі не має сенсу, потрібно опускатися назад в табір, щоб відпочити і відновити сили. Хоча я планувала провести експеримент і зганяти на Сідло ще раз без використання перил: з льодорубом і "кішками".

Реклама

Вже хочеться на вершину, але прогноз не радує. Передають сніг. Та й перила на вершину ще не провисли (цим займається китайський спецзагін, але через погодні умови і сильний вітер вони не ризикують туди лізти). Так що якщо китайці не провисання перила, я піду сама (жарт). В запасі ще два тижні. Сподіваюся, дух Джомолунгми (Евересту) вгамується і пустить мене до себе в гості", – стверджує Ірина Галай.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно