Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Берегові Павло Клімкін розповів про перспективи безвізового режиму з ЄС

У Берегові Павло Клімкін розповів про перспективи безвізового режиму з ЄС

У Берегові Павло Клімкін розповів про перспективи безвізового режиму з ЄС

Сьогодні, 6 травня, міністр закордонних справ України Павло Клімкін братиме участь в урочистому відкритті консульства Румунії в смт. Солотвино, яке відбудеться о 15:00.

ВІДЕО ДНЯ

Перед від’їздом на Тячівщину керівник зовнішньо-дипломатичного відомства ознайомився з роботою Генерального консульства Угорщини в Берегові, поспілкувався з його відвідувачами, котрі, до речі, високо оцінили діяльність дипустанови, провів прес-конференцію для журналістів, у якій взяв участь і заступник держсекретаря міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Жолт Чутора.

Павло Клімкін щиро дякував угорським партнерам за послідовну політичну підтримку України, зокрема в її прагненнях цілісності та незалежності, неухильного дотримання мінських домовленостей, потугах до євроінтеграції та запровадження європейських цінностей, вільного доступу до держав ЄС, систематичну допомогу в багатьох сферах. Позавчора міністр мав зустріч з колегами – очільниками МЗС країн Вишеградської четвірки, на якій керівник зовнішньо-дипломатичного відомства Угорщини Петер Сійярто наголосив, що безвізовий режим для України слід запроваджувати негайно.

Реклама

“Однак процес має відповідну процедуру, рішення мають затвердити Єврокомісія і Рада Європи, – звернув увагу присутніх Павло Клімкін. – Дуже сподіваємось, що це станеться в найближчі місяці і вже влітку Україна отримає бажаний статус. Нині діючі кордони повинні носити суто формально-правовий характер, вони мають бути реально відкриті для бізнесу, безпосередніх контактів людей тощо.”

Відповідаючи на запитання, коли буде офіційно представлено в Будапешті Надзвичайного і Повноважного Посла України в Угорщині, глава МЗС відповів, що вже в найближчі тижні. Тримаючи інтригу, сказав, що це буде високопрофесійний фахівець, який добре знає специфіку Угорщини, вже працював у країні і вперше за історію українсько-угорських дипломатичних відносин це буде жінка.

Реклама

Не обминули на прес-конференції й питання об’їзної дороги навколо Берегова. Адже угорська сторона готова надати під її будівництво необхідні фінансові ресурси. Правда, під державні гарантії.

“На жаль, домовленості України з МВФ обмежують застосування механізму державних гарантій, – акцентував Павло Клімкін. – Шукаємо інші умови продовження спорудження об’їзного шляху.”

Уряд Угорщини передбачив у Кабінеті Міністрів конкретного уповноваженого за розбудову угорського-українських відносин, зокрема між Саболч-Сатмар-Березькою та Закарпатською областями. Це – Іштван Грежа. Мас-медійники поцікавились в міністра, чи не планує запровадити щось подібне Україна.

Реклама

“Ми б хотіли підійти до цієї проблеми більш широко і зосередитись не лише на взаємовигідному партнерстві, а призначити людину, котра б відповідала і за транскордонне співробітництво, залучення бізнесу, інвестиційних проектів тощо, – акцентував високопосадовець. – У квітні в нашому Кабміні з’явилась посада віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції (Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна, донька колишнього Надзвичайного і Повноважного Посла України в Угорщині закарпатця Ореста Климпуша, – ред.). Це дозволить нам координувати більш широкий спектр міжнародних взаємовідносин, у тому числі між Україною та Угорщиною”.

Павло Клімкін, користуючись нагодою, щиро привітав Генерального консула Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі з днем народження, яке він відзначає саме 6 травня, і побажав установі, якою той керує, нових досягнень (Голос Карпат прєднується до побажань).

Заступник держсекретаря МЗС Угорщини Жолт Чутора наголосив, що берегівське консульство – одне з найбільш потужних в системі угорського МЗС, а уряд має намір далі розширювати мережу представницьких установ на території України, яку бачать одним зі своїх найважливіших стратегічних партнерів.

Після прес-конференції Павло Клімкін і супроводжуючі його особи (до слова, у складі делегації був і колишній “дворазовий” Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині берегівчанин Юрій Мушка, – ред.) поїхали на один з пунктів перетину українського-угорського кордону, де міністр особисто знайомився з роботою КПП.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно