Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Для перевезення закарпатських школярів необхідно 60 нових автобусів

Для перевезення закарпатських школярів необхідно 60 нових автобусів

Для перевезення закарпатських школярів необхідно 60 нових автобусів

Фінансування професійно-технічних навчальних закладів, забезпечення учнів підручниками та шкільними автобусами – проблеми, які постали перед освітянами Закарпаття протягом минулого навчального року.

ВІДЕО ДНЯ

Про це під час брифінгу розповіла директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ганна Сопкова. За її словами, більшість проблем постали по завершенні календарного року, що є серединою навчального. Це ускладнило їх вирішення, – стверджує прес-служба Закарпатської ОДА.

Згідно з Законом про Держбюджет, фінансування семи професійно-технічних навчальних закладів у 2016 році здійснюється з обласного бюджету, дев’яти у містах Ужгород, Мукачево, Хуст та Берегово – з бюджетів міст. «Професійно-технічні навчальні заклади Хуста та Берегова профінансовані у повному обсязі. Залишається невирішеним питання фінансування 6 професійно-технічних навчальних закладів Мукачева та Ужгорода, – каже Ганна Сопкова. – Навіть зі врахуванням розподілених 15 з половиною мільйонів гривень стабілізаційної дотації з Державного бюджету, у Мукачеві не забезпечено потребу у коштах у сумі 31,9 мільйонів гривень, а в Ужгороді – 17,2 мільйона гривень». Нині, задля координації дій зацікавлених сторін у сфері професійної освіти в області створено регіональну раду професійної освіти обласної державної адміністрації, затверджені положення та робоча група.

Реклама

На місцеві бюджети цьогоріч частково покладені і видатки на придбання шкільних автобусів. Перевезення учнів у минулому навчальному році здійснював 151 шкільний автобус, 10 з яких підлягають списанню, адже виробили свій технічний ресурс. Два десятка шкільних автобусів, за словами посадовця, з області забрали для потреб армії. Крім цього для відкриття нових маршрутів у зв’язку з оптимізацією мережі та розвантаженням маршрутів, а також для новостворених об’єднаних територіальних громад область потребує 30 транспортних засобів. «З Державного бюджету на закупівлю шкільних автобусів Закарпаття отримало субвенції у сумі 26,4 мільйонів гривень, які розподілили між бюджетами районів. Згідно з розпорядженням Кабміну, необхідно забезпечити співфінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів 50/50. Сьогодні у місцевих бюджетах області на придбання шкільних автобусів передбачено 3 мільйона 600 тисяч гривень. Зокрема, в Ужгородському районі вже розпочали процедуру закупівлі, у Воловецькому, Міжгірському та Перечинському районах їх планують провести у червні. В інших місцевих бюджетах через відсутність фінансових ресурсів унеможливлюється використання коштів державного бюджету, виділених для придбання шкільних автобусів», – наголосила Ганна Сопкова. За її словами, питання про додаткове виділення коштів на закупівлю транспортних засобів розглядатиметься за умови перевиконання дохідної частини місцевих бюджетів за підсумками першого півріччя поточного року. 

Забезпечення учнів 4-х та 7-х класів підручниками, цього року також частково лягає на місцеві бюджети. За словами Ганни Сопкової, Міносвіти забезпечило закупівлю шкільних підручників з урахуванням 50 відсотків їх вартості за рахунок коштів Державного бюджету. Закупівлю інших 50 відсотків книжок здійснюють місцеві органи управління освітою за рахунок цільової освітньої субвенції. «Закарпаття отримало в грудні минулого року 4 мільйона 200 тисяч гривень додаткової субвенції, яку розподілили між бюджетами районів області. Тому безпосередньо місцеві органи управління освітою забезпечують учнів 4-х і 7-х класів другою половиною підручників. Книжки мають закупляти за кошти освітньої субвенції, що залишилися на рахунках, та з використанням місцевих коштів. Наразі потреба у додаткових коштах в краї становить понад 3 мільйона гривень», – повідомила директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ганна Сопкова.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно