Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Справжня кава живе одну хвилину", – дівчина, яка створює неймовірні малюнки з кавової піни

"Справжня кава живе одну хвилину", – дівчина, яка створює неймовірні малюнки з кавової піни

"Справжня кава живе одну хвилину", – дівчина, яка створює неймовірні малюнки з кавової піни
ВІДЕО ДНЯ

Кава як мистецтво. Ужгородка Катерина Мучичка створює унікальний кавовий настрій через так званий latte-арт. За освітою дівчина філолог, і у цьому ароматному напої вбачає поетичний настрій. Катю завжди цікавило все, що пов’язане із кавою та книгами, а от latte-арт з’явився у житті випадково.

«Мені здається, я завжди відчувала, що так і буде. Раніше я ходила по кафешкам, дивилась за роботою бариста. Мені завжди це подобалося, подобався запах кави, атмосфера і ті розмови, які відбуваються за кавою. А latte-арт у мене почався випадково, десь спеціально я йому не навчалась, хіба вдома на Ютуб, пробувала повторити, за допомогою простих дерев’яних паличок чи сірника. Потім купила спеціальну чарівну паличку. Спочатку у мене нічого не виходило, дивилась відео і була в шоці: «як в них це виходить, як вдається влити молоко так, щоб вийшло сердечко?». Довго не виходило, але з часом почало вдаватися. Якщо ти вмієш зробити сердечко, то вже вийде і щось іще», – каже Катерина МУЧИЧКА, бариста.

Реклама

Latte art – це особливий спосіб вливання спіненого молока в еспресо, завдяки чому на поверхні напою виникають різні візерунки. Від звичайної кави з молоком такий унікальний мистецький напій відрізняється перш за все настроєм та душею.

«Є насамперед у самому настрої, який дає кава ось ця. А по-друге, щоб створити малюнок має бути незначна кількість молочної піни, яка відсутня у звичайній каві з молоком. Без пінки ми малюнка не створимо. Треба правильно збити молоко і відчути положення самої чашки, пітчера, вгадати кут нахилу, як правильно влити молоко», – каже Катерина.

Реклама

Катерина до всіх своїх малюнків на кавових напоях ставиться по-особливому. Їх створення завжди залежить від настрою.

«Я люблю всі малюнки. Коли з’являється нове натхнення, коли вчусь чомусь новому, малюнок стає моїм улюбленим, у мене всі п’ють каву з тим малюнком. Якщо людина прийде дуже сонна, то я намалюю йому панду. Був такий випадок, що я пробувала намалювати свинку. Але клієнт на такий малюнок образився, і я більше не малюю таких тваринок. Зазвичай це сердечка, квіти і милі такі обличчя», – говорить дівчина.

Фішкою «Чічки» – сімейного закладу, в який Катерина Мучичка разом із сестрою вкладають душу, уже і стали ось ці створені latte art-ові елементи. Намагаються кожному клієнту створити особливий кавовий візерунок .

Реклама

«Є якісь базові малюнки, які робляться просто в процесі приготування кави. Теж сердечко: ти просто вливаєш молоко і воно виходить. Тому у нас майже немає випадків, коли каву ми подаємо без малюнку. Хіба що дуже велика черга, а сестра кричить на мене: «Немає часу малювати! Неси швидше, аби кава «не померла». Все-таки важливо, аби кава була смачна, а вже як вона виглядає – другорядне», — говорить Катерина МУЧИЧКА.

Для смачного ароматного напою важливий грамотний процес приготування. Катерина Мучичка переконана: справжня кава живе одну хвилину.

«Каву ми маємо пити одразу, як вона приготована. По-перше з часом вона втрачає своє смакові якості, вона мало того, що холоне, спадають крема. Кава живе до однієї хвилини. Якщо каву з молоком можна випити і пізніше, впринципі, хоча краще пити свіжу і смачну. То еспресо після хвилини втратить свій вигляд, і на смак буде зовсім не таким, як щойно приготована», — каже бариста.

Дівчина тішиться можливості дарувати людям позитивний настрій і намагається не просто виконувати свою роботу, а й вкладати у виконане душу. Під час приготування кави у Катерини часто народжуються поетичні рядки. У майбутньому дівчина мріє пройти курси професійних бариста, аби мати можливість ділитися азами latte-арт-у з іншими.

«Мені подобається бачити усміхнені обличчя моїх клієнтів. Хочеться, аби вони приходили не просто на каву, а й за настроєм. Взагалі я мрію закінчити спеціалізовані курси, для того, щоб бути упевненою, що я можу навчати цьому мистецтву інших. Поки що я не знаю чи я готова до цього. І таким чином розвивати кавову культуру Ужгорода. Мені це подобається, я це люблю, і мені хотілося б, щоб це стало справою мого життя», — каже Катерина МУЧИЧКА.

Катерина Мучичка запеняє: до мистецької кави завжди бонусом іде розмова. Спілкування з відвідувачами – ще одна родзинка їхнього закладу. У мережі вдячні клієнти часто викладають красиві фото з результатами Катеринених старань. А декоративні елементи ж сама дівчина називає просто красивою крапкою в ансамбль смачної кави.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно