Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Соціальні об’єкти Перечинщини отримають гроші на розвиток

Соціальні об’єкти Перечинщини отримають гроші на розвиток

Напередодні четвертої сесії заступник голови облради Петро Грицик здійснив робочу поїздку на Перечинщину, аби проінспектувати визначені об’єкти соціального значення й інші, які потребують виділення коштів з обласної скарбниці та співфінансування з іншими джерелами. 

ВІДЕО ДНЯ

Найпершим селом стала Тур’я Бистра. Петро Васильович разом з секретарем сілької ради Васеною Машкаринець оглянули берегоукріплення р.Бистрик. Одна частина берега гірської річки укріплена за кошти програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса, на іншу ж – не вистачило грошей. За проектно-кошторисною документацією на проведення робіт з берегоукріплення на аварійних ділянках потрібно 1 млн. 51 тис.грн. Їх виділяє обласна рада. Тож, є сподівання, що незабаром 1,5 тис. мешканців села не чекатимуть з острахом, коли після сильних дощів річка розмиватиме береги та розташовану вздовж автодорогу. А також будуть захищені і дворогосподарства селян, – повідомляє прес-служба Закарпатської облради.
 
Другим об’єктом стала ЗОШ І-ІІІ ст. у с.Порошково. Тут Петро Грицик оглянув, як проводиться утеплення фасаду двоповерхової будівлі, зведеної ще за радянських часів - далекого 1964 року. Як розповіла директорка школи Олеся Петрик, навчається тут аж 980 дітей і трудиться 88 вчителів. В головному корпусі, а їх школа налічує три, вже замінені вікна, оновлено дах, збудовано сучасний спортмайданчик. Школа має 35 класів, 16 з яких – початкові, тож діти ходять у дві зміни. Петро Васильович поінформував, що оновлення фасаду здійснюватиметься за рахунок співфінансування: 400 тис.грн. виділяє облрада, 219 тис.грн. – Перечинська РДА, 500 тис.чеських корун – Пардубицький край. Крім того, облрада виділяє 900 тис.грн. на прибудову нового центрального входу в школу.
 
На завершення Петро Грицик пообіцяв директору особисто проінспектувати хід ремонтних робіт та навідатися на перший дзвоник до своєї рідної школи.
 
Далі посадовець відвідав у с.Мокра занедбаний сільський клуб, зведений у 1965 році і який вже понад 20 років повноцінно не функціонує. Хоча тут розміщено ФАП та бібліотеку, але основне приміщення знаходиться у жахливому стані. Присутній сільський голова с.Порошково Юрій Касинець бідкається, що бюджет села мізерний і не в змозі відновити клуб, площею 200 кв.м. А за проектно-кошторисною документацією на капітальний ремонт потрібно майже 1 млн.грн. Таких коштів зараз не має і районна рада, тож облрада виділяє 200 тис.грн. для проведення першого траншу робіт – капітального ремонту даху клубу. До слова, у селі проживає майже 340 людей, діти ходять за кілька км до Порошківської школи. Громада села звернулася до крайових парламентарів допомогти відреставрувати клуб, в якому в подальшому зможуть навчатися дітки 1-4 класів.
 
У с.Ворочево, що неподалік від районного центру – Перечина, Петро Грицик побував у дитячому садочку, на території якого планується реконструювати котельню. Присутні секретар сільської ради Наталя Пересічанська та завідувачка дитсадка Неля Барзак розповіли народному обранцю, як важко доводиться малечі та вихователям у зимній період. У будівлі, де виховується та навчається майже 60 діток (тут діють початкові класи), останні роки було пічне опалення, бо старі котли вийшли з ладу. У холодний період доводилося обігрівати спальню та класне приміщення електричними камінами, а от в роздягальнях та коридорах діткам було дуже холодно, і вони часто хворіли.
 
Петро Грицик розповів, що реконструкція сучасної котельні відбуватиметься за рахунок співфінансування: 300 тис.грн виділяє облрада, 350 тис.чеських крон – Пардубицький край та 260 тис.грн. – надасть Ворочівська сільська рада.
 
Він запевнив, що цієї зими малеча зможе комфортно відвідувати дитсадок і менше хворіти, бо незабаром тут встановлять новий енергетичний котел, який обігріватиме повністю всі приміщення дитсадочка.
 
– Будівництво котельні та системи парового опалення профінансує  отримає і дитячий садок в с.Вільшанки через співфінансування облради – 175 тис.грн., 200 тис.ч.к виділяє Пардубицький край та 420 тис.грн. – Перечинська РДА. А в с. Тур’я Ремета для психоневрологічного інтернату за кошти обласного бюджету буде придбано сучасний котел на твердому паливі, – резюмував Петро Грицик.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно