Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Українцям радять приїжджати на Закарпаття, щоб побачити унікальне астрономічне явище

Українцям радять приїжджати на Закарпаття, щоб побачити унікальне астрономічне явище

Українцям радять приїжджати на Закарпаття, щоб побачити унікальне астрономічне явище

Персеїди – один з найяскравіших метеорних потоків, або, як частіше кажуть – метеорних дощів, який щороку прикрашає зоряне небо у серпні.

ВІДЕО ДНЯ

Метеорний дощ Персеїд відбувається, коли Земля проходить через орбіту комети Свіфта-Туттля.

Наближаючись до Сонця, комета нагрівається, розсіюючи за собою уламки льоду, породи та пилу, які здуваються сонячним вітром і утворюють "хвіст" комети. Уламки породи з ядра комети, потрапляючи до атмосфери Землі, згорають, спалахуючи наче зірки. Навіть крихітна частинка хвоста комети розміром з піщинку може спричинити яскравий спалах на зоряному небі. Сама комета наближається до Землі лише один раз на 133 роки (наступного разу комета проходитиме крізь центр Сонячної системи аж 2126 року), але через її хвіст Земля проходить щороку.

Реклама

Метеорний потік можна спостерігати влітку, приблизно з 23 липня до 22 серпня. Пік припадає на 12-13 серпня.

ЧОМУ ТРЕБА ШУКАТИ ВДАЛЕ МІСЦЕ?

Реклама

Метеорні дощі досить яскраві, їх можна спостерігати навіть у великих містах. Проте, у місті краса зоряного неба суттєво погіршена світлом культурного походження. Ілюмінація житлових і промислових районів створює ефект так званої полюції (від англійського слова pollution – забруднення, – ред.) – відбиття світла з землі приземними шарами повітря.

Чим більш забруднене повітря і чим більша його вологість – тим сильніше відбиття. А чим сильніша полюція – тим гірше видно зоряне небо. Тому щоб насолодитись метеорним дощем, а тим більше, зробити гарні фото падаючих зірок, – треба шукати місця, не засліплені освітленням населених пунктів.

В Україні таких місць, на жаль, не так багато.

Реклама

КУДИ ПОЇХАТИ ДИВИТИСЯ ЗОРЕПАД?

В Україні найкращими місцями для спостереження зоряного неба є найвіддаленіші частини Карпатських гір, розміщені поряд з румунським кордоном – Мармароський, Гринявський та Чивчинський масиви.

Населені пункти знаходяться далеко від цих місць.

Тут розміщені кілька великих природно-заповідних територій, які охоплюють "темні частини" карпатського неба. Це національні природні парки "Верховинський" (Чивчинські гори, Івано-Франківська область) та "Черемоський" (Гринявські гори, Чернівецька область), а також Карпатський біосферний заповідник (Мармарський заповідний масив, Закарпатська область).

Саме тут знаходяться найбільш сприятливі місця для фотографування небесних об’єктів на довгій витримці в Україні.

Менш яскраво, але теж гарно метеоритні дощі можна дивитися на території приморських національних парків: "Білобережжя Святослава" (Кінбурнська коса, Миколаївська область), "Джарилгацький" (острів Джарилгач, Херсонська область), "Приазовський" (азовські коси Запорізької області) та "Меотида" (азовські коси Донецької області). Тут небо лишається не засліпленим наполовину – з боку моря.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно