Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Футболіст розхвалив на всю Білорусь прекрасне Мукачево та душевних закарпатців

Футболіст розхвалив на всю Білорусь прекрасне Мукачево та душевних закарпатців

Футболіст розхвалив на всю Білорусь прекрасне Мукачево та душевних закарпатців
Білоруська версія спортивного порталу "Трибуна" опублікувала статтю про уродженця Мукачева Юрія Габовду, який зараз грає за мінське "Динамо". У своїй розмові спортсмен розповідає про Закарпаття та Мукачево зокрема.

Білоруська версія спортивного порталу "Трибуна" опублікувала статтю про уродженця Мукачева Юрія Габовду, який зараз грає за мінське "Динамо".

ВІДЕО ДНЯ

Далі – скорочена публікація видання у перекладі.

Півзахисник Юрій Габовда народився і виріс в дуже цікавому місці.

Реклама

Українське Мукачево має не саму однозначну славу. Вбийте в пошуковик назву міста, і отримаєте безліч новин про контрабанду, бандитизм, розбірки і так далі. Хавбек мінського «Динамо», який народився в цьому прикордонному містечку, розповів про те, як насправді живуть мукачівці.

– Ти народився і виріс в Мукачево. Що це за місце?

Реклама

– Коли мене про це запитують, завжди жартую, що я родом з маленької Європи. Це дійсно так. Мукачево – невелике містечко в Закарпатській області недалеко від Ужгорода. Маленьке, красиве, акуратне і затишне містечко. На кожному розі море кафешок. Чимось нагадує Львів, тільки масштаби поменше. У нас 80 тисяч жителів, а там мільйон.

Дуже красиве місце з відмінною природою. Багато сімей з усієї України їздять в наші гори подихати свіжим повітрям, оздоровитися, та й просто насолодитися красою. Завжди із задоволенням приїжджаю до батьків у відпустку. Дитина дихає гірським повітрям і потім дуже добре почувається. Та й ми всією сім’єю отримуємо колосальний заряд енергії. При цьому, що дивно, туристів не так багато, як в тому ж Львові. В основному, до нас їдуть влітку.

Футболіст розхвалив на всю Білорусь прекрасне Мукачево та душевних закарпатців – 01
Реклама

Маленькою Європою край звуть, бо до кордону з Європою всього нічого. До столиці регіону Ужгорода менше 40 кілометрів. А межа якраз в місті. Так ось через це виходить, що в одному місці перемішана купа національностей. На вулицях запросто можна зустріти кого завгодно: угорця, поляка, чеха. В’їжджаєш в Мукачево і диву даєшся від номерних знаків – більше словацьких та угорських, ніж українських. Жити дуже цікаво.

Зрозуміло, що такий стан речей відбився на нашій культурі і мові. Є чисто українська мова, якою розмовляють у Львові, а є наша – закарпатська. У ній переплелися угорська, польська і українська мови. Для розуміння вона досить складна. Дуже багато важких слів. І так може статися, що жителя Закарпаття абсолютно не зрозуміють люди зі східних регіонів. Особливо якщо не знають української.

Через всі ці особливості нас іноді називають мадярами. Я з 14 років живу у Львові і якийсь час намагався поправляти, сперечався, доводив щось, а потім змирився.

– Що за люди живуть в Закарпатті?

– Дуже гостинні. З гостей просто так піти нереально. Тебе раз напоять і нагодують. Навіть в день знайомства ти будеш відчувати себе повністю своїм – суцільна доброта. Немає такого пафосу, який можна зустріти в столицях – в Києві чи Мінську.

Взагалі, у нас дуже легко знайти спільну мову з людьми. Я нічого не маю проти білорусів. Мені багато в вас подобається, але деякі звички ... У Мукачеві, та й у Львові, як? Приходиш в магазин, аптеку або ще куди. З тобою поговорять так, немов ти улюблений родич. Усміхатимуться, допоможуть з вибором. У Мінську приходжу в магазин: «Здрастуйте, вибачте, будь ласка ...» І тут помічаю, що на мене дуже дивно дивляться. Про привітанні у відповідь я мовчу. Якщо і відповідають, то роблять це так, ніби я винен у всіх бідах цієї жінки-продавця. Після того, як мене обслужили, завжди дякую і прощаюся. А у відповідь нічого. Ідеш на вокзал купувати квиток, а там ще і вилають так, що не захочеться до кас підходити. Мені іноді буває так не по собі від усього цього ...

Футболіст розхвалив на всю Білорусь прекрасне Мукачево та душевних закарпатців – 02
Реклама

Ще у нас в Мукачеві прийнято вітатися з сусідами. У Мінську в тому будинку, де я живу, мені і половина не відповідає! Я ж звик спілкуватися красиво. Можу не просто привітатися, а й поцікавитися справами. Ми ж з деякими людьми мало не кожен день перетинаємося. У нас так прийнято. У моєму розумінні інакше бути не повинно.

Якось розмовляли з Лукою Роткович і випадково вирулили на цю тему. Виявилося, у нього така ж проблема. Каже, виходжу з дому, вітаюся з сусідами, посміхаюся їм, а мені ніхто не відповідає. Дуже неприємно.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно