Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті відбувся круглий стіл з питань роботи з переселенцями

На Закарпатті відбувся круглий стіл з питань роботи з переселенцями

На Закарпатті відбувся круглий стіл з питань роботи з переселенцями
ВІДЕО ДНЯ

У вівторок, 24 січня, в Закарпатській ОДА відбулося розширене засідання круглого столу на тему «Актуальні питання та проблеми в роботі з внутрішньо переміщеними особами в Закарпатській області» під головуванням заступника голови ОДА Олександра Петіка.

У заході взяли участь представники Центру зайнятості, Пенсійного фонду, департаментів соцзахисту, охорони здоров’я, освіти та науки, директори Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Закарпатській області В.Попадинець та Ужгородського МЦ М.Давиденко. До обговорення долучилися й  представники  ГО «Неємія», БФ «Карітас», ГО «Закарпаття-Донбас», ГО «Веста», переселенці з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, радник Мінсоцполітики України з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна.

Реклама

Як зазначив заступник начальника Управління ДСНС України в Закарпатській області Богдан Ількович, станом на 24 січня 2017-го року в області зареєстровано 4209 внутрішньо переміщених осіб, з яких 3921 прибула із зони АТО, 288 – з окупованого Криму. Найбільше внутрішньо переміщених осіб мешкають в Ужгороді – 1861 особа, в Мукачеві – 898. Наразі 654 особи покинули наш край, – зазначає прес-служба Регіонального центру з надання БВПД у ЗАкарпатській області.    

Заступник директора департаменту соцзахисту населення Закарпатської ОДА Наталя Омелянюк каже, що всього з 2014-го року за довідками до управлінь соцзахисту звернулося 5111 осіб.  Наразі отримали адресну допомогу понад чотири тисячі громадян. Усього в 2015-му році переселенцям було виплачено понад 18 млн грн. допомоги, у 2016-му році – 14 млн 308 тисяч.

Реклама

Серед питань, які нині чи не найбільше турбують переселенців – це проблеми з житлом. Як зазначив директор Ужгородського МЦ з надання БВПД Михайло Давиденко, до центру зверталися переселенці, які проживають у готелі «Закарпаття», із скаргами на високу вартість проживання та недостатній рівень відшкодування: проживання у готелі обходиться у кілька тисяч гривень на місяць.

Нині тут мешкає 14 родин, серед яких більшість пенсіонерів та багатодітних родин. Переселенка зі сходу, мати п’ятьох дітей, переконана, що саме через труднощі з житлом, роботою та безгрошів’я багато хто був змушений повернутися на малу батьківщину.

М.Давиденко зазначив, що з 5 січня 2017 року, завдяки внесеним змінам до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», внутрішньо переміщені особи виділені в окрему категорію громадян, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Фахівці системи БПД готові надати їм якісну правову допомогу із будь-яких питань.

Реклама

Представниця ГО «Закарпаття – Донбас» Тетяна Хорошилова щиро подякувала всім, хто опікується долею ВПО та запропонувала створити інформаційний простір, на якому переселенці могли б ставити злободенні питання держслужбовцям та отримувати на них офіційну відповідь. Підсумовуючи зустріч, Олександр Петік зауважив, що «ми всі разом повинні консолідувати зусилля, аби допомогти переселенцям якомога швидше адаптуватись та вкоренитися на закарпатській землі».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно