Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства

Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства

Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства
Різке потепління та інтенсивні опади призвели до підтоплення дворогосподарств (а в деяких районах області і осель) закарпатців.

Різке потепління та інтенсивні опади призвели до підтоплення дворогосподарств (а в деяких районах області і осель) закарпатців.

ВІДЕО ДНЯ

Ситуація загострилась ще у четвер, 2 лютого. Вже цього дня люди публікували у соцмережах світлини локальних підтоплень вулиць та тротуарів практично всіх міст Закарпаття.

 Та набільше повідомлень лунало із Мукачева та Ужгорода. 

Реклама

Відчутне потепління після сильних морозів далось взнаки. Неякісно прибрані тротуари цих міст перетворились на суцільну ковзанку, місцями пройти практично неможливо. Дошкуляли перехожим також великі калюжі на тротуарах та обабіч доріг. Давалось взнаки й те, що неочищений сніг не давав змоги стікати талій воді у каналізацію, більшість отворів були засипані кучугурами.

Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства – 01
Реклама

Але дані підтоплення лише "квіточки" у порівнянні із тими, які трапились у Свалявському, Іршавському та Рахівському районах.

Приміром, керівник Закарпатської філії ПАТ "НСТУ" Віталій Мещеряков на своїй сторінці у Фейсбуці опублікував відео, на якому автомобілі "плавають по воді", рухаючись автошляхом міжнародного значення неподалік Сваляви.

Реклама

Тут же на Свалявщині велика вода підтопила оселі місцевих мешканців.

"Дощ не вщухає вже більше 5 годин. Наш потічок Синявки вийшов з берегів, підтоплено кілька дворогосподарств на вулиці Чапаєва. А у декого вода просочилась до осель. Холодна вода вже атакує й наш дім. З 2 години ночі люди намагаються відбити потоки води від дворів...", – бідкається у соцмережі Фейсбук Лідія Білак.

Загалом, за повідомленням рятувальників, 2 листопада внаслідок танення снігу та сильних опадів, а також через захаращеність придорожніх канав, зливних стоків, сталося підтоплення 15 приватних дворогосподарств (висота води близько 15 см.) у с. Пасіка, а також перелив води протяжністю 100 м. через дорожнє полотно автошляху міжнародного значення М06 Київ-Чоп, поблизу с. Голубине Свалявського району. До 22:20 у с. Пасіка  захаращеність придорожніх канав розчищена, зведено тимчасові укріплення мішками з піском та проводився відвід води з території підтоплених домогосподарств. Як наслідок, вода зійшла самопливом. Загроза підтоплення житлових будинків ліквідована, відселення громадян не проводилась.

Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства – 02

3 лютого о 03:40  через утворення льодового затору на річці Боржава, в с. Бронька Іршавського району по вул. Станційній вода підтопила 1 житловий будинок та близько 20 приватних домогосподарств (висота води складає близько 30-50 см.). В будинку проживали 4 особи, з них 1 дитина. На даний час всіх його мешканців евакуйовано та переселено до родичів. О 04:50 відбулося засідання Міжвідомчого штабу з ліквідації даної події під головуванням голови Іршавської РДА. До місця утворення льодового затору направлено відділення групи піротехнічних робіт АРЗ СП УДСНС України у Закарпатській області. До ліквідації наслідків негоди станом також залучено 2 од. техніки та 10 чоловік особового складу Іршавського РВ УДСНС України у Закарпатській області, 3 чоловік  Іршавського гірського пошуково-рятувального відділення, 20 чоловік від місцевого населення та підрозділи ГУ НП України в Закарпатській області.

Водночас за даними автоматизованої гідрологічної станції "Мукачево" Басейного управління водних ресурсів річки Тиса за минулу добу рівень води в річці Латориця в межах Мукачева зріс з 220 до 347 сантиметрів. Залишається тенденції до зростання рівня води. Перший ступінь захисту передбачається при рівні води 450 сантиметрів. За добу випало понад 20 мм. опадів. Температура води знизилася з 3 до 2,3 градусів Цельсія.

Наразі загрози підтопленню міста Мукачева немає – все це завдяки зведеним в попередні роки системам захисту міста. Комунальні служби працюють в посиленому режимі, – зазначає мукачівська міськрада.

Реклама

Над ранок п’ятниці, 3 лютого, в с.Білин (Рахівський район) зійшов селевий потік, який перекрив трасу державного значення «Мукачево – Рогатин».

– Для розчистки дороги задіяна техніка Ясінянського держлісгоспу, автодорожники та бригада місцевих селян, – повідомляє Геннадій Москаль. – Незважаючи на попередження про неможливість руху, водій одного з легковиків, що стояли на трасі, спробував прорватися через затор і застряг. Силами важкої техніки автомобіль відбуксирували в безпечне місце, водія з пасажирами відігріли й напоїли гарячим чаєм. Станом на 8:30 селевий потік у Білині розчищений, рух автомобілів по трасі «Мукачево – Рогатин» відновлено.

Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства – 03

Станом на 11:00 п’ятниці, 3 лютого, найбільша напружена ситуація  з льодоходом склалася в долині Білої Тиси (Рахівський район). У селах Видричка, Розтоки та Богдан утворилися кілька льодових заторів із величезною кількістю брил. Затори щогодини збільшуються й загрожують виходом річки з берегів і підтопленню житлових будинків.

Поблизу с.Ділове на Тисі льодовий затор досяг двох кілометрів завдовжки. Рятувальники уже направили в Рахівський район бригади піротехніків для підриву заторів і звільненню русла річок. З самого ранку піротехніки працюють у Тячівському, Іршавському та Свалявському районах, де через льодові затори також виникла загроза виходу річок із берегів.

У Мукачівському районі ситуацію з переливом річки Визниця в с.Кольчино та Клиновець вдалося взяти під контроль. За допомогою гусеничної техніки воду повернули в русло, проїзд автомобілів по місцевих дорогах відновлено. 

Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства – 04
Реклама

Великого лиха вода наробила і на Іршавщині. У с.Бронька через льодовий затор вийшла з берегів р.Красна й підтопила кілька житлових будинків. Дві збудовані з саману хати не витримали водного напору й обвалилися.

– Ще до початку критичного підйому води господарів обох будинків (це троє дорослих людей) евакуювали на човнах, тому ніхто не постраждав, – повідомляє Геннадій Москаль. – Люди зараз живуть у своїх родичів, є можливість переселити їх у дільничну лікарню в с.Довге або в інші соціальні об’єкти на території Іршавського району. Ще кілька будинків на берегах р.Красна підтоплені, але не зруйновані, господарів також евакуювали заздалегідь.

Крім приватного житла Броньці підтоплений дитячий садок, який довелося тимчасово закрити. Станом на 11.00 вода в р.Красна пішла на спад, загрози нових підтоплень немає. Створена комісія з представників сільради ра райдержадміністрації, яка встановлює й документує завдані стихією збитки.

Різке потепління та дощі спровокували сходження криги на річках Закарпаття. Приміром, на річці Ріка утворились льодові "поля" протяжністю 5 км.

Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства – 05

"Лід зніс місточок, відрізав жителів присілку Мередюк, там розміщено 40 хат. В сільській раді Н.Бистрий зібрались жителі і вимагають зустрічі з власниками міні-ГЕС, адже сильні опади зможуть привести до підтоплення селища та відрізку дороги на Міжгіря", – зазначив на своїй сторінці у соціальінй мережі Фейсбук Роман Келемен.

Із оприлюднених світлин видно, що крига також знесла огороджувальний паркан.

Реклама

Великий льодохід спостерігається і на річці Тиса. У мережі оприлюднили відео.

Складна ситуація і у Мукачівському районі. Зранку, 03 лютого, під керівництвом голови Мукачівської РДА Сергія Гайдая відбулося термінове засідання комісії з ТЕБ та НС (техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій).  Під час засідання були окреслені першочергові заходи та скоординовано роботу всіх служб району, адже з ночі надходила тривожна інформація про інтенсивний підйом рівнів води у річках.

Після кількахвилинної наради, голова адміністрації Сергій Гайдай разом з начальником Мукачівського міськрайонного відділу УДСНС України в Закарпатській області Василем Голишем виїхали та оглянули один з найкритичніших напрямків: Кольчино – Кленовець.

Побачене – вразило. По дорозі до села Кленовець назустріч транспорту текли крижані ріки, брили льоду плили за течією та створювали затори на дорозі, – йдеться у повідомленні Мукачівської РДА.

Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства – 06

Рух транспорту по даному напрямку ускладнено, затоплені окремі дворогосподарства. На місці працюють водники району та бригада УДСНС. Причина паводку – льодові затори, які діють як дамба, спрямовуючи повноводні річки змінювати русло та виливатися на дорогу.

У даному випадку спостерігається льодовий затор на річці Визниця, течія підмиває міст у селі Кленовець.

Реклама

Робота з ліквідації заторів триває. Ситуацію ускладнює наявність нафтопроводу «Дружба». До сова, нафтовики також моніторили ситуацію, то ж вдалося на місці скоординувати подальші дії.

Наразі один з льодових заторів вдалося частково ліквідувати, то ж крижана ріка, що текла вулицями Кленовця та Кольчина, спала. Але разом з тим, залишається загроза підтоплення дворогосподарств села Шелестово.

Проблемними ділянками також залишаються села Зняцівської сільради, Обавської сільради.

Працівниками водного господарства (Мукачівське МУВГ) підготовано тисяча мішків, які по мірі необхідності будуть наповнені відсівом та служитимуть для блокування води до подвір’я мешканців району.

Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства – 07

По всім напрямкам ведеться спостереження та вживаються першочергові заходи по локалізації паводку.

«Наразі важко оцінити масштаби стихійного лиха, але робимо все можливе, щоб ситуація з підтопленнями залишалася контрольованою, – каже очільник району Сергій Гайдай, – всі служби району працюють скоординовано, у разі потреби допоможуть і військові. Наша задача – мінімізувати наслідки стихії та забезпечити безпеку мешканцям району».

Реклама

Варто відзначити, планується підірвати льодовий затор на річці Визниця, щоб врятувати Шелестово від підтоплення. Також стало відомо, що закарпатським рятувальникам допоможуть піротехнічні бригади зі Львова та Івано-Франківська. Про це голову Мукачівської РДА Сергія Гайдая проінформував начальник УДСНС України в Закарпатській області Роман Гудак.

У Мукачівській міськраді зазначили, що наразі у різних частинах міста Мукачева відключено водопостачання – через те, що міський водозабір залило річковою водою. Ситуація не критична, заспокоюють у міськраді, проте перебої із водопостачаннями будуть протягом дня.

У зв’язку з критичною ситуацією, яка виникла з льодоходом на Закарпатті, Геннадій Москаль звернувся до голови Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Миколи Чечоткіна з проханням направити в область додаткові піротехнічні сили ДСНС. Сьогодні п’ять піротехнічних бригад із сусідніх Львівської та Івано-Франківської області виїдуть на Закарпаття для проведення підривних робіт і звільнення русел річок від льодяних заторів. Ще до приїзду піротехніків на підривних роботах буде задіяна також 128-ма гірсько-піхотна бригада – домовленість про це досягнута між головою ОДА та керівництвом бригади.

– Сьогодні на Закарпатті найбільш критичний день із льодоходом, – наголошує Г.Москаль. – До вечора основна маса льоду має пройти через область, і вода піде на спад. Залишки льодоходу пройдуть Закарпаттям завтра в першій половині дня. Слідкуємо за ситуацією й готові до адекватної реакції.

Найближчим часом керівник Закарпаття планує відвідати с.Броньку й оглянути на місці наслідки підтоплень та пошкоджені будинки (фото будинків додаються).

Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства – 08

– Головне – щоб постраждалі люди не залишилися без даху над головою, – зазначає голова ОДА. –  На місці з’ясуємо, як буде проходити ліквідація наслідків стихії. Можливо, впораємося силами області без додаткової допомоги Києва.

Реклама
Велика вода на Закарпатті: зруйновані будинки, затоплені дворогосподарства – 09
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно