Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Берегові обговорювали план об’єднання територіальних громад

У Берегові обговорювали план об’єднання територіальних громад

Учора, 3 липня, у Берегівській райдержадміністрації відбулася розширена нарада з питань стану реалізації в області положень Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад". Участь у зібранні взяли голова облдержадміністрації Василь Губаль, голова райдержадміністрації Габор Кінч, голови районної та міської рад – Олена Шедер і Золтан Баб’як, голови райдержадміністрацій та районних рад області, керівники обласних департаментів, структурних підрозділів райдержадміністрації, представники місцевого самоврядування – депутати різних рівнів, селищний, сільські голови, керівники установ і організацій району та громадськість.

ВІДЕО ДНЯ

Розпочинаючи нараду, голова облдержадміністрації Василь Губаль зауважив, що потрібно перестати спекулювати темою про "приєднання району", - йдеться у повідомленні прес-служби Берегівської райдержадміністрації.

"Об’єднання громад – справа добровільна. Така сама реформа раніше відбулася і в сусідній Угорщині. У нас із Угорщиною тісні історичні, культурні та економічні зв’язки і ми, закарпатці маємо переймати їх кращий досвід. А майбутня адміністративна реформа також враховує інтереси угорськомовного населення", - наголосив Василь Губаль.

Реклама

Голова райдержадміністрації Габор Кінч представив перспективний проект розвитку району та транскордонного співробітництва і розповів присутнім про можливі економічні вигоди від проведення реформ.

Опісля виступили представники Офісу реформ в Закарпатській області. Вони зауважили, що у Законі не передбачено об’єднання областей чи районів, бо це не відповідає європейській практиці.

Реклама

Далі спілкування тривало в форматі виступів, запитань і відповідей, діалогів і обговорення в деталях.

Так, голова села Берегуйфалу Лайош Шютев висловив свої побоювання щодо правильності проведення об’єднання громад. На що голова облдержадміністрації Василь Губаль відповів: "Необхідно добре вивчити Закон України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" та методичні рекомендації, які, безперечно, доступні всім. Також потрібно брати приклад з європейських країн – Угорщини, Польщі, де проводились подібні реформи. Адже мета об’єднання – це економічно спроможні громади і процвітаючі села. Тільки у економічно сильних громадах може бути якісна освіта, медицина, хороші дороги".

До слова, саме про будівництво об’їзної дороги йшлося у промові Берегівського міського голови Золтан Баб’як.

Реклама

"При об’єднанні громад послуги йдуть до населення, а не навпаки. Тому нам потрібно об’єднуватись щоб мати можливість розвивати свій рідний край. Нам зараз важко, адже в країні бойові дії, ми відправляємо і зустрічаємо наших вояків, склалася нелегка економічна ситуація. Але саме на нашу долю випала історична нагода – змінити країну і наше рідне Закарпаття на краще! І тому нам потрібна єдність та консолідація усіх сил громади краю" - підсумував Василь Губаль.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно