Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Народний депутат Василь Петьовка: "Запровадження децентралізаційної реформи – крок до розвитку населених пунктів"

Народний депутат Василь Петьовка: "Запровадження децентралізаційної реформи – крок до розвитку населених пунктів"

Народний депутат Василь Петьовка: "Запровадження децентралізаційної реформи – крок до розвитку населених пунктів"

Народний депутат України Василь Петьовка прокоментував ситуацію щодо децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад. У коментарі – про наступне:

ВІДЕО ДНЯ

«На сьогодні проведення децентралізації є однією із найефективніших реформ, що  впроваджуються в Україні з 2014 року. Ухвалення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у 2015 році  дозволило розпочати процес об’єднання. Того ж року в Україні було створено 159 об’єднаних територіальних громад, у 2016 році – ще 198. На початок 2017 року в Україні успішно функціонує 367 ОТГ. Разом з тим - це лише 10% від загальної кількості населених пунктів в Україні. 

На Закарпатті у 2015 році були створені і успішно функціонують  Тячівська та Вільховецька об’єднані громади, наприкінці 2016 року  – Полянська ОТГ. Наприкінці квітня вибори проведуть ще у двох об’єднаних громадах з центрами у містах Перечин та Іршава. До сьогоднішнього дня у загальнодержавних  рейтингах у питаннях децентралізації  Закарпаття займає останню позицію в Україні.

Реклама

За даними аналітиків наразі реформа загальмувала і не може  розкрити весь свій потенціал. Вказують кілька причин. Серед них і те, що згідно  чинної Конституції України: територіальна громада – це «добровільне об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл». Тобто йде неузгодженість із Законом України, який передбачає можливість об’єднуватися не тільки  селам, а й селищним радам  та містам. Наразі є громади, які бажають об’єднатись, проте перебувають у суміжних районах, областях, чи прагнуть об’єднатись з містами обласного значення.  

Для продовження реформи потрібно ухвалити зміни до Конституції (щодо децентралізації), прийняті Верховною Радою у першому читанні. Згідно цих змін первинною одиницею адміністративного устрою стануть громади, від яких далі йде утворення районів і в подальшому – регіонів. 

Реклама

Інше, що гальмує об’єднання громад – протидія на місцевому рівні. Низка сільських, селищних, міських голів вдаються до саботажу цього процесу. Одна з причин таких дій представників органів самоврядування – проведення виборів до новостворених об’єднаних громад. Коли ж представники влади та політичних партій на  місцях ризикують  програти вибори – об’єднання блокується.

Наразі доцільно ініціювати дискусію щодо запровадження крайніх термінів добровільного об’єднання до 1 жовтня 2017 року. Подальші об’єднання мають відбуватись згідно перспективного плану розвитку, затвердженого Кабінетом Міністрів. Європейський досвід демонструє, що основна роль у формуванні адміністративно-територіального устрою має належати уряду та профільним міністерствам на чолі з прем’єр-міністром.  

У разі відсутності узгодженості вказаних питань, Україна може стати першою країною, яка провалила реформу децентралізації. Цілий ряд європейських країн пройшов процес об’єднання громад, і це дало серйозний поштовх розвитку  для їх економіки.

Реклама

Процес об’єднання, в тому числі і на Закарпатті, необхідно  завершувати, адже він дав би можливість розвиватися населеним пунктам  та  реалізувати їх економічний потенціал, удосконалювати інфраструктуру та  соціальну сферу».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно