Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Геннадій Москаль заявив, що закарпатський сепаратизм існує лише за межами Закарпаття

Геннадій Москаль заявив, що закарпатський сепаратизм існує лише за межами Закарпаття

Геннадій Москаль заявив, що закарпатський сепаратизм існує лише за межами Закарпаття

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль із приводу чергової «сенсації» про сепаратизм на Закарпатті зробив таку заяву: «Випадково натрапив у інтернеті на «роздуми» дитячої письменниці й громадської діячки Лариси Ніцой, котра понаписувала про Закарпаття такі жахіття, що якби в мене на голові було волосся, воно точно стало б дибки! Ось лише деякі тези з публікації: «На Закарпатті дві третини випускників угорськомовних шкіл не володіють українською мовою», «Подруга недавно побувала на Закарпатті й хотіла поселитися в готелі, то українською мовою її вже й не зрозуміли!», «Населення готове інтегруватися в угорське суспільство в будь-яку хвилину», «Угорський уряд платить українським батькам на кожного учня по дві тисячі гривень, і українці надають перевагу угорським школам», «Місцеві меншини сьогодні сплять і бачать себе в Угорщині» і так далі й тому подібне, – зазначає Геннадій Москаль. – А підсумок «умовиводів» такий: «Якщо ситуацію пустити на самоплив, уже за три роки може постати питання про відділення Закарпаття!». 

ВІДЕО ДНЯ

Очільник області зауважує: «Мені важко уявити, яким чином такі страхіття могли зародитися в голові «дитячої письменниці й громадської діячки», але на всяк випадок скажу їй таке. По-перше – приїжджайте на Закарпаття особисто й поспілкуйтеся з випускниками шкіл національних меншин (не тільки угорськомовних, але й румунських, словацьких, німецьких, чеських, ромських і так далі). І ви переконаєтеся, що всі вони розмовляють українською мовою, причому краще, ніж значна частина народних депутатів, котрі сидять у Києві, працюють у найвищому законодавчому органі країни, а українською не володіють взагалі!».

«Друге – поясніть своїй подрузі, яка начебто не змогла поселитися в готель (хоча це швидше за все вигадка), що на Закарпатті збереглися найбільш архаїчні й строкаті говірки української мови. Тут є сусідні села, мешканці яких розмовляють по-різному. І нічого поганого в цьому нема, навпаки – місцеві говірки слід берегти й використовувати на загальноукраїнському рівні. Наприклад, пісня «Пливе кача по Тисині», яка стала баладою для вшанування тих, хто загинув під час Революції Гідності і в ході бойових дій на Донбасі, була написана на Закарпатті лемківською говіркою. Зараз вона відома по всій Україні й далеко за її межами. І жодного сепаратизму в цьому немає», – додає очільник Закарпаття.

Реклама

«Третє – те населення, яке хотіло інтегруватися в угорське суспільство, виїхало із Закарпаття в Угорщину ще в середині 90-х минулого століття (причому це було не тільки угорськомовні, але й україномовні мешканці області). А ті люди, що залишилися тут, хочуть жити в Україні. Щоб упевнитися в цьому, варто приїхати на Закарпаття й поспілкуватися з ними на цю тему, – зауважує Геннадій Москаль. – Четверте – угорський уряд підтримує фінансово свою національну меншину, але хто заважає Україні підтримувати фінансово українські меншини в Угорщині, Словаччині, Румунії, Грузії, Придністров’ї й так далі? Це загальносвітова норма й залежить тільки від фінансової спроможності країн і бажання їхніх урядів».

«П’яте – хочу нагадати шановній «дитячій письменниці й громадській діячці», що в Україні діє закон «Про національні меншини», стаття 6 якого прямо говорить: держава гарантує всім національним меншинам користування і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних навчальних закладах, розвиток національно-культурних традицій, використання національної символіки, відзначення національних свят, сповідування своєї релігії, задоволення потреб у літературі, мистецтві, засобах масової інформації, створення національних культурних і навчальних закладів», – додав Геннадій Москаль. 

Реклама

«І наостанок – мені вже набридло спростовувати різну маячню від російських спецслужб, а також деяких наших «громадських діячів» та журналістів, частина котрих із професійної провокаційної діяльності, а частина просто в погонях за сенсаціями чи гучними заявами вигадують відверті дурниці про сепаратизм на Закарпатті! Відповідально заявляю, що так званий закарпатський сепаратизм існує тільки поза межами Закарпаття, а конкретно – в головах людей, котрі відірвані від реальності, вигадують різні страшилки й самі в них вірять», – підсумував очільник Закарпаття.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно