Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

«Говерла» – атестат, невизначеність і нова команда

«Говерла» – атестат, невизначеність і нова команда
Про "перспективи" ужгородського клубу в новому сезоні та на кого з футболістів варто розраховувати.

Коли на одній з останніх післяматчевих прес-конференцій В’ячеслав Грозний між іншим заявив, що можливо до наступного сезону команда буде готуватися кілька днів, це було більше схоже на сумний жарт. В кінці травня, враховуючи всі проблеми головної футбольної команди краю, достеменно було не відомо, чи існуватиме «Говерла» взагалі, а якщо й так – чи отримає атестат-ліцензію на новий футбольний сезон. Першу частину проблемних питань «Говерла» вирішила 16 червня, останньою з всіх команд-членів УПЛ, ужгородська команда була атестована відповідними футбольними органами країни, що означало одне – «Говерла» існуватиме і надалі гратиме в еліті українського футболу.

ВІДЕО ДНЯ

Мабуть, для багатьох такий перебіг подій став несподіванкою. Ніхто вже не приховує навіть з керівництва клубу – у «Говерли» проблеми з фінансуванням і затримками по зарплаті. Без сумніву, сумніваюся що років 3-4 тому, наша команда б отримала атестат. Враховуючи ту ситуацію, що склалася в клубному футболі України протягом минулого року, схоже на те, що ФФУ дорожить кожним професійним клубом. Чи правильно це – розсудить час. Однак, питання атестації обурило не тільки тих, кому «Говерла» винна наче давно (теперішній наставник «Металісту» О. Севідов ще нещодавно заявляв, що ліцензування «Говерли» буде справжнім юридичним свавіллям), але й тих, хто перебуває на контракті в клуба й донині. Наприклад, Максим Шацьких відверто заявив, що сподівається на відповідальність керівництва ФФУ. Здається, ситуація набуває фарсу як з боку клубу, так з боку футболістів.

Загалом, останнім часом довелося стільки прочитати про проблеми «Говерли», про що ми писали й раніше, що стає якось вже бридко від даної ситуації. Не хочу виступати адвокатом тих чи інших посадових осіб і спонсорів клубу, але й не хочу опинитися в шкірі професійного футболіста, в якого немаленька наче зарплатня, однак не бачив він вже її рік. Так, Максим Фещук в міжсезоння дав більш ніж відверте інтерв’ю одному з провідних футбольних сайтів країни, де відверто пройшовся не тільки по насущних проблемах клуба, але й загалом по організації клубних справ. При діючому контракті ще на півтори року, Фещук два тижні тому бажав лише одного – «заплатіть гроші за минулий сезон, і я  спокійно залишаю Ужгород без претензій по розриву угоди». Іншим ЗМІ жаліються практично всі, в кого контракт з нашим клубом – про Герасим’юка і Хомина ми вже згадували, не витримали нерви навіть в такої толерантної людини як Дмитро Трухін чи зовсім не скромної, як Сергій Кузнєцов, який встиг зіграти в Ужгороді від сили три гри.

Реклама

Дивно, а от хто спокійно сприймає цю ситуацію, так це В’ячеслав Грозний. Зізнаюсь відверто, коли В’ячеслав Вікторович два роки тому очолив наш клуб, аналізуючи попередню кар’єру досвідченого наставника, сумнівався що він тут затримається надовго. На момент написання даного матеріалу ( вівторок вечір – примітка ред.), Грозний з тою ж вірогідністю в 99-ть процентів залишиться тренером «Говерли» і в наступному сезоні. Правда, ще півтори місяці тому ці 99-ть відсотків, за зізнанням самого наставника, були на словах « піду з Ужгорода». Тут доречно процитувати вже згадане вище інтерв’ю Фещука:

«В’ячеслав Вікторович, завжди лише дякував за те, що ми виходимо і граємо в такій ситуації. Це правда. Також він завжди повторював, що він у такій самій ситуації, що й ми. Як би вчиняв на його місця я? Давайте це питання залишу без коментарів. Якщо я колись буду на місця В’ячеслава Вікторовича у його нинішній ситуації в клубі, то побачите, як я вчиню. Зараз же мені некоректно відповідати на це запитання.

Реклама

- Ви вірите, що В’ячеслав Грозний не отримував зарплату стільки ж, скільки й футболісти?

- (Після дуже довгої паузи) Хотілося б у це вірити. Сподіваюся, це правда.»

Між тим, всі клуби УПЛ почали підготовку до нового сезону. Всі, крім «Говерли». За нашою інформацією, команда таки повинна зібратися цього тижня. Ще б пак – вже 18 липня вдома прийматимемо дніпропетровський «Дніпро». На жаль, ніякої офіційної інформації про плани клубу немає. Наразі точно відомо наступне – вже 13 червня «Говерла» повинна заявити футболістів. Звичайно, їх потім можна буде дозаявляти ледь не щодня, але вже до цієї дати повинна бути хоча б  якась визначеність. Наразі її немає.

Реклама

Можна не сумніватися – команда готуватиметься в Ужгороді. Щодо кадрів, то як і з фінансами – повна невизначеність. Відомо, що закінчився контракт в Мірко Райчевіча, і більше в Ужгороді ми його не побачимо. Між тим, цей футболіст при всіх його недоліках, відіграв в команді шість сезонів. Фантастичний показник, враховуючи плинність кадрів «Говерли». Не горить бажанням співпрацювати з «Говерлою» й ще один старожил команди – Дмитро Трухін, який, як ми вже повідомляли, звернувся до суду загальної юрисдикції по заборгованостям. Орендовані футболісти, зрозуміло, повернулися в свої клуби, і деякі не дуже прагнуть повертатися в Ужгород, навіть попри те, що отримували зарплатню стабільно у клубах-власниках. Так, мова про перспективного Тараса Качарабу з «Шахтаря», який зізнався в цьому відверто – «не хотів би повертатися в «Говерлу». Ще один гравець «Шахтаря» Олексій Полянський знаходиться на перегляді в «Металісті» Севідова, який тренується зараз в Ужгороді. Відверто кажучи, враховуючи рівень гри Олексій навесні, не велика втрата. Сумніваюся, що побачимо ми влітку в складі команди Олега Герасим’юка, останньою грою якого була той самий скандальний матч із луганською «Зорею».

Цікава ситуація по динамівцям. М’якушко, Коваль, та несподівано, Ягодінскіс полетіли на збір першої команди в Австрію. Враховуючи можливий перехід за кордон Ярмоленка, вважаю, Сергій має шанси закріпитися в основній команді Реброва. А ось при всій потужності Віталійса, є сумніви що він зможе скласти гідну конкуренцію основним динамівським центральним захисникам. Проігнорував Ребров з тих гравців, що провели весну в Ужгороді Аруну Лукмана ( нігерійцю підшукують варіант для продовження кар’єри за кордоном) , Дмитра Хльобаса, Сергія Люльку, та молодого В’ячеслава Лухтанова. Немає сумніву, хтось з цього списку буде виступати в нашому клубі і в наступному сезоні. Правда, за словами агента Люльки, йому підшукують варіант з орендою в Чехії, де можливості Сергія добре відомі.

В цілому, прогнозую, що саме з динамівців буде складатися «Говерла» в наступному сезоні. Власне, цього не приховує і Грозний, котрий ще в кінці минулого сезону сказав – «команда, якщо я залишуся, складатиметься з 20-ти орендованих». За нашою інформацією, орендованих буде справді багато, але не вся команда. Тренерський штаб отримав повний карт-бланш на комплектування команди, в тому числі і з футболістів, з якими готові підписати повноцінні контракти з «Говерлою». Кого ж тоді варто чекати в Ужгороді ? Цього тижня ми можемо лише фантазувати прізвища цих виконавців. З «Динамо» це будуть молоді і перспективні виконавці, яким потрібна практика на вищому рівні. Мова про нещодавно підписаних Османа, Андрієвського ( обидва перейшли з «Металіста»), Немтінова ( перейшов з «Іллічівця», виступав на молодіжному чемпіонаті світу), вихованців динамівської школи ( Михайличенка, Полегенька, Яремчука, Гемегу). Не виключена поява в Ужгороді й тих, хто вже неодноразово виступав за першу команду киян ( Чумак, Селін). Шкода, двох сильних виконавців «Динамо» вже віддало в оренду – Калітвінцев перейшов в «Чорноморець», а Беседін продовжуватиме кар’єру в Харкові. Думається, поділиться своїми футболістами і «Шахтар». Щодо вільних агентів – то, безумовно, це будуть футболісти з мінімальними фінансовими запитами, і мабуть, лише українці.

Як бачимо, незважаючи на отримання клубом ліцензії, перспективи «Говерли» залишаються в тумані. І якось на другий план виходить спортивна складова. Не хочеться наврочити і робити прогнози без конкретних прізвищ у складі, але якщо Грозний зуміє врятувати цю команду в УПЛ і на наступний сезон, це, мабуть, стане справжнім тренерським подвигом. Враховуючи слабкість більшість клубів УПЛ, які влітку комплектуються по принципу – «кому менше платимо, той і гратиме».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно