Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Заручники політичних ігрищ

Заручники політичних ігрищ
Шкода, що нікому нема діла до ПТУ і ніхто не розуміє, яку ми зараз помилку робимо.

З 1 січня 2016 року фінансування професійно-технічної освіти було передано з державного бюджету на місцеві. Це рішення ВРУ було абсолютно неправильним, поспішним і не логічним. Адже зростання доходів місцевих бюджетів відбувається не так швидко, як передача на місця додаткових витрат. Це рішення було абсолютно непродуманим і не містило під собою ніякого економічного та фінансового підґрунтя. Таким глобальним змінам повинен передувати довготривалий процес вивчення і підготовки. Така передача фінансування виявилась не підйомною ношею для місцевих бюджетів, в яких і так не вистачає коштів. Загалом по країні ця сума сягає 6 млрд. грн. А для державного бюджету це лише 1%. Іхоча ВРУ ухвалила закон про зміни до бюджету, яким передбачено часткове фінансування ПТУ через державні субвенції, Президент поки що закон не підписує, а Міністерство фінансів взагалі радить Президенту накласти вето на цей закон, тому що гроші на фінансування ПТУ пропонують забрати із освітньої субвенції, що вирішить одну проблему, але створить іншу в освітній сфері.

ВІДЕО ДНЯ

В Мукачеві ця проблема ускладнилась ще й тим, що наша місцева влада відмовилась фінансувати ПТУ з місцевого бюджету. І її в принципі можна зрозуміти, адже ці витрати не були передбачені при формуванні місцевого бюджету і для фінансування яких потрібно урізати інші витрати, можливо на ремонти доріг, благоустрій міста або соціальні програми. Але замість того, щоб шукати вирішення даної проблеми, влада Мукачева перевела цю проблему у політичну площину. І використовує фінансування ПТУ, як інструмент боротьби зі своїми політичними конкурентами. Замість того, щоб сідати за стіл переговорів і разом з громадою вирішувати дану проблему.

В результаті страждають прості люди: викладачі та студенти, які вже другий місяць не отримують зарплатню та стипендію. Вони опинились заручниками політичних ігрищ. Саме тому вони виходять на акції протесту, щоб хоч якось привернути до себе увагу влади. І я їх розумію і на 100% підтримую.

Реклама

Шкода лише, що нікому нема діла до ПТУ і ніхто не розуміє, яку ми зараз величезну помилку робимо, знищуючи професійно-технічну освіту. Адже робочі спеціальності є рушійною силою зростання економіки. І без кваліфікованого робочого персоналу ми не вийдемо з кризи.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно