Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Грузія, яка змогла

Грузія, яка змогла
Маленька, але горда держава продемонструвала всьому світу, що значить справжня сила волі.
ВІДЕО ДНЯ

Маленька, але горда держава на південно-східному узбережжі Чорного моря продемонструвала всьому світу, що значить справжня сила волі.

Мандрувати країнами пост-радянського простору – це завжди виклик навіть для найекстримальнішого туриста. Якщо ти, звісно, не народився на цих теренах . Ніколи не знаєш, що на тебе може очікувати, тим більше, коли все далі просуваєшся углиб на схід Європи.

Реклама

Зізнаюсь чесно, після поїздки у 2014 році у Вірменію, відкривати інші країни колишнього СРСР не вважав за потрібне, оскільки здавалось, що щось нове там навряд чи побачиш. На фоні Європи, яка стрімко розвивається, більшість з цих країн досі виглядають «совковими». Але при цьому все ж була одна країна, яка невідомим мені раніше магнетизмом так і вабила до себе. Так, саме – Грузія. Тому, коли доля подарувала можливість відкрити для себе і Джорджію (а саме так Міністерство закордонних справ цієї країни висловило прохання називати свою країну), не роздумуючи ані хвилини, спакував дорожню сумку і поринув у вир пригод.

Свою подорож розпочав з одних із двох найбільших повітряних «воріт» країни – міжнародного аеропорту в місті Кутаїсі. До слова, цей важливий логістичний елемент має надзичайно вдале розташування, що й сприяє його успішному розвитку. Якщо взяти до уваги той факт, що офіційно аеропорт працює лише з 2012 року, то кількість рейсів і літаків, що регулярно приземляються тут, просто вражає.

Реклама

За годину їзди від Кутаїсі розташоване відоме курортне містечко Кобулетті. В літній сезон цей оазис на березі Чорного моря переживає справжній туристичний бум, а от взимку про туристів нагадують лише їх… загублені скарби. І як в будь-якій логічній історії на ці «подарунки» моря є свої шукачі. Кілька днів море штормило і спостерігались серйозні приливи, а вздовдж набережної десятки чоловіків різного віку в гумових чоботях пильно вдивлялись в те, що принесла з собою вода. Пізніше один з чоловіків, побачивши нашу зацікавленість його роботою, не приховуючи свого захоплення, показав золоті вироби, які йому пофартило знайти в той день. «Вы теряете – мы находим», – резюмував чоловік віком під п’ятдесят років. Часом здавалось, що це єдина робота, якою можуть себе зайняти люди в час міжсезоння, коли туристів немає. Зачинені готелі, бази відпочинку, поодинокі пішоходи на вулиці – все це ще раз наводило на думку, що життя в цих краях вирує тільки в теплу пору року.

Тим більш контрастним і незвичним на фоні тиші виглядала друга точка подорожі – столиця автономної республіки Аджарії – Батумі. Місто розташоване в Батумській бухті на південно-східному узбережжі Чорного моря, за 20 км від державного кордону Грузії з Туреччиною, останні роки переживає справжній бум. Цьому є кілька причин. По-перше, тут функціонує великий порт (вивіз нафтопродуктів, цитрусових, чаю, консервів). Це кінцевий пункт Грузинської залізниці і Кримсько-Кавказької пароплавної лінії.

По-друге, на території міста функціонує спеціальна ігрова зона з величезною кількістю казино і супровідною до них інфраструктурою. Завдяки цьому місто динамічно розвивається, а в казні є завжди кошти для нових проектів.

Реклама

Нарешті, останній третій і чи не найважливіший аргумент – район Батумі є найтеплішим на чорноморському узбережжі Кавказу. Завдяки цьому влітку від туристів тут немає відбою. Варто відзначити, що крім усього, для найвибагливішого туриста підготували чимало цікавих атракцій. Для прикладу, в 2012 році в Батумському «Парку чудес» був зведений один з прекрасних зразків архітектури, присвячений грузинському алфавітові. 130-ти метрова повністю металева сучасна будова, яка стрічками оперізує всі 33 літери грузинського алфавіту, являє собою конструкцію, схожу з клітинною ДНК.

Пересуватись по вежі можна тільки за допомогою ліфта, який становить собою зручну для огляду скляну конструкцію. У верхній частині цієї вежі розташовується ресторан, що обертається, обсерваторія, а також телевізійна студія. Проект належить іспанському архітектору Альберто Домінго Кабо.

Ще одне обов’язкове місце зупинки для туриста – статуя Алі і Ніно, автором якої є Тамара Квесітадзе, вже встигла стати однією з найбільш впізнаваних пам’яток Батумі, хоч і була створена зовсім недавно – в 2011 році. Чесно кажучи, слово «статуя» тут не зовсім доречне, так як «Алі і Ніно» являє собою динамічну інсталяцію.

Алі і Ніно – дві восьмиметрові фігури чоловіка і жінки перебувають у постійному русі – обертаючись віддаляються і зближуються, стають одним цілим раз в 10 хвилин. У темну пору скульп-тура красиво підсвічується, змінює кольори, чим приваблює численних туристів.

Але далеко не всі знають, хто ж такі Алі і Ніно і чим вони заслужили бути увічненими в композиції? Це герої однойменної книги авторства імовірно Курбана Саїда, в якій описується любов чоловіка і жінки – азербайджанця Алі хана Шірваншіра і грузинки Ніно Кіпіані, мусульманина і християнки. Дія роману розгортається в Баку і його околицях під час першої світової війни. У книзі стикаються інтереси двох різних культур – Сходу і Заходу. Але, незважаючи на всі перешкоди, що виникають на життєвому шляху головних героїв, у кінці їм все- таки вдається одружитися.

Таким чином, пам’ятник символізує вічне кохання і порозуміння між народами, власне, як і місто Батумі загалом. Розташована скульп-тура в самому центрі Батумі на Чорноморському узбережжі.

Як зізнаються самі грузини, пік розвитку Батумі припав на час президенства Михаїла Саакашвілі. Саме цей керманич зміг перетворити пострадянське містечко на березі Чорного моря у справжню перлину, яку щорічно відвідують мільйони туристів.

Реклама

Далі буде...

Матеріал опубліковано в газеті "Панорама" від 15 грудня.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно