Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Підписання закону про мову обурило угорців Закарпаття

Підписання закону про мову обурило угорців Закарпаття

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон про функціонування української мови як державної. Рада відхилила усі постанови про скасування цього закону. Відхиливши ці постанови, Рада розблокувала можливість голові парламенту підписати закон про мову, що голова Ради Андрій Парубій невідкладно зробив.

ВІДЕО ДНЯ

Тепер закон повинен підписати президент України, а чинності він набуде після публікації у виданнях "Голос України" та "Урядовий кур’єр". Однак підписання закону обурило угорців Закарпаття. Вони звернулися до чинного президента Петра Порошенка. Нижче публікуємо офіційне звернення Товариства угорської культури Закарпаття.

Шановний Петре Олексійовичу!

Реклама

Угорська національна меншина обурена ухваленим Верховною Радою законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Даний закон передбачає в обов’язковому порядку виключне користування державною мовою майже в усіх сферах суспільного життя, включаючи освіту, ЗМІ, господарську, політичну і культурну діяльності, і виключає можливість використання будь-якої іншої мови у суспільній комунікації. Закон не тільки унеможливлює використання мов національних меншин в публічній сфері, але й передбачає санкції щодо порушників мовних правил, вступаючи в супереч з чинною Конституцією України і положеннями численних міжнародних зобов’язань, взятих на себе Українською державою.

Читайте також:
Позиція Угорщини: закон про державну мову в Україні порушує права угорських меншин
Реклама

На нашу думку, ухвалений Верховною Радою закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" є дискримінаційним, що в основі порушує людські права громадян України, радикально обмежує права національних меншин України на вільне користування рідними мовами, продовжує збільшувати напруженість як у внутрішній, так і зовнішній політиці держави. Закон також суперечить прагненням України щодо європейської та євроатлантичної інтеграції.

Тому просимо Вас, як гаранта Конституції України, не підписувати даний закон.

Голова ГО "Товариства угорської культури Закарпаття"

Реклама

Брензович В. І.

Голова Демократичної спілки угорців України
Зубанич Л. Л.

Нагадаємо, під час виборів у квітні цього року закарпатські угорці скаржаться, що бюлетені написані українською мовою.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно