Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сто днів роботи мера Мукачева: від популізму до реалізму

Сто днів роботи мера Мукачева: від популізму до реалізму
Фото: Сергія Гудака, Укрінформ
Перші результати, успіхи та невдачі свідчать про те, що наразі в команді молодого господарника відбувається процес становлення "еліт", який поки що погано впливає на ефективність роботи.

Перші результати, успіхи та невдачі свідчать про те, що наразі в команді молодого господарника відбувається процес становлення «еліт», який поки що погано впливає на ефективність роботи.

ВІДЕО ДНЯ

На початку лютого виповнилось 100 днів з моменту, як новообраний міський голова Андрій Балога приступив до виконання своїх повноважень. Важливу дату в житті молодого та недосвідченого менеджера його консультанти чомусь проігнорували, – йдеться в публікації газети «Панорама» від 18 лютого. 

Можливо немає успішних результатів, а можливо управлінець скромний, тому побажав про результати своєї роботи наразі не говорити, мовляв, громада сама скоро відчує зміни на своїй шкірі. Так чи інакше за першу сотню днів своєї роботи міський голова зі своєю командою не раз потрапляв у гучні скандали. Які перші кроки мера запам’ятались, спробуємо розібратись і ми.

Реклама

Коротка лава запасних

Одна з головних особливостей нової-старої команди «Єдиного Центру» – це різка зміна кадрів. Здавалось, що в цьому поганого? Новий міський голова хоче працювати зі своєю новою командою, а не з попередниками, які й представляють ту ж саму політичну силу. За логікою дійсно логічно. Єдине, що різко контрастує, це якість кадрів, які прийшли на зміну. З початку свого керівництва мер поспішив змінити заступника міського голови, керівників кількох ключових відділів та управлінь (серед яких управління освіти та новоствореного відділу – охорони здоров’я), створити та реінкарнувати комунальні підприємства і, наостанок, навіть змінити головного лікаря Мукачівської центральної районної лікарні.

Реклама
Сто днів роботи мера Мукачева: від популізму до реалізму – 01

У всіх цих випадках, головне, що помічалось, це відсутність достатньої кількості кадрів, серед яких можна було би здійснити вибір кращого. Оскільки під час визначення з кандидатурами, перш за все враховувалися партійна та особиста відданість керівнику, виникла ситуація, коли окремі кадри довелось «завозити» з інших районів. Приміром, відділ охорони здоров’я очолила мешканка Перечина Любов Мандзич, яка до цього керувала Перечинською ЦРЛ. Дивним виглядає призначення керівником комунального підприємства «Муніципальна поліція» Вячеслава Романа. Політик, що спробував себе і в «Батьківщині», і в «Сильній Україні», на останніх виборах опинився в лавах «ЄЦу». І це попри заяви Віктора Балоги про відсутність в лавах його команди представників колишньої Партії Регіонів.

Подібні несподівані кадрові ротації політичні експерти пов’язують не зі спробами «змінити правила гри», а скоріше з короткою лавою запасних.

Реклама

Фестиваль «Червене вино»… на волосині від провалу

Першим серйозним випробуванням на голову мера випало проведення в місті фестивалю-конкурсу «Червене вино». Новий формат, зміна дислокації, європейські підходи до організації – все мало продемонструвати те, що в місті з’явився новий, енергійний проєвропейський міський голова.

Сто днів роботи мера Мукачева: від популізму до реалізму – 02

Так це чи ні, судити перш за все містянам та гостям фесту. Нам же хотілось би пригадати один організаційний момент, який залишив велику ложку дьогтю в діжці меду організаторів. Мова йде про дерев’яні будиночки, які мали стати чи не головною родзинкою оновленого фесту. Натомість стали чи не основною причиною головної болі міської влади. За день до старту фесту одразу декілька інтернет-видань поширили фото будинків, частина яких залишалась розібраною. За ніч організатори спробували витиснути максимум, але як не старались – не встигли. Виникла ситуація, за якої частина будинків складалась вже під час проведення фестивалю.

Туалетний скандал

Не обійшлося і без серйозних скандалів. Найяскравіший виник в управлінні освіти. Пов’язаний він був з облаштуванням санвузлів в ЗОШ №11. В мережі з’явились фото ремонтних робіт, які викликали чимало обурення з боку містян. Дійшло до того, що новому начальнику управління освіти міськвиконкому Катерині Кришінець-Андялошій довелось особисто зустрічатись з батьками учнів. Кумедним виглядав процес обговорення, коли освітяни з батьками не могли визначитись з типом унітазу, який має бути встановлений в школах. Врешті-решт конфлікт вдалось залагодити, коли міська чиновниця зобов’язалась встановити нормальні санвузли європейського типу.

Сто днів роботи мера Мукачева: від популізму до реалізму – 03
Реклама

 

Не оминули дану ситуацію і окремі опозиційні політичні сили, які спробували використати подібний скандал як інструмент здобуття додаткових балів.

Фінансування профтехучилищ як камінь спотикання

Останнє, чим запам’ятались перші 100 днів роботи мера та його команди, це скандалом довкола фінансування ПТУ. Намагаючись перенести дане питання в політичну площину, в міського голови виник черговий конфлікт з губернатором області. Обоє обмінялися взаємними звинуваченнями через підконтрольні ЗМІ. Молодий менеджер заявив, що бюджет Мукачева може профінансувати лише 25% від потрібної суми, оскільки лише такий відсоток учнів, що навчаються в ПТУ на території міста – мукачівці. Геннадій Москаль навіть подав до суду на міську раду, але врешті-решт ситуація владналась, коли Верховна Рада України виправила свою помилку та все ж знайшла кошти для фінансування професійно-технічних училищ із загальноукраїнського бюджету.

Сто днів роботи мера Мукачева: від популізму до реалізму – 04

Підбиваючи проміжні підсумки роботи нової команди, доходиш до висновку, що наразі в роботі міського голови і його соратників популізм переважає реалізм. Міська влада декларує хороші наміри, але при цьому не показує відповідної роботи.

А що стосується «пожеж», які регулярно виникають в різних галузях та напрямках, команді «Єдиного Центру» поки вдається їх «гасити», зміщуючи акцент та скидуючи провину за окремі провали на уряд та президента. При цьому меру міста варто зрозуміти, що подібна практика рано чи пізно вичерпає себе і за свої слова та дії доведеться відповідати перед громадою.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно