Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 313 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Поради
  • Коли потрібно викопувати часник: зверніть увагу на 2 головні ознаки

Коли потрібно викопувати часник: зверніть увагу на 2 головні ознаки

Фото: ілюстративне

Важливо підібрати оптимальний час, коли потрібно викопувати часник. Хоча це і невибаглива рослина, але для кращого зберігання варто його зібрати після появи цих 2 ознак.

Є дві чіткі ознаки, які показують можливість збору озимого часнику. Вони свідчать, що овоч повністю дозрів і вже готовий до збору. Наголошуємо, що це стосується озимого, тобто того часнику, який був висаджений восени минулого року.

Перша ознака пов’язана з пір’ям, друга — з корінням. Тільки коли вони обидві співпали, то можна ставати до роботи. Інакше варто почекати, адже головки ще не дозріли і є ймовірність їх підгнивання.

Читайте також:
Жовтіє цибуля, але її ще можна врятувати: чим обробити, щоб не в’янула

Дві ознаки, коли викопувати озимий часник

  • Перша — на «стрілках» з’являється насіннєва коробка. Як тільки вона починає «лопати», то урожай готовий до збору. Зазвичай в цей час нижче «пір’я» вже висохло, а верхні стебла сильно пожовтіли.
  • Друга — зріле коріння. Варто викопати 2-3 головки з різних місць грядки й глянути на коріння. Якщо воно світло-сіре, то овоч достиглий.

Що зробити, щоб часник довго зберігався

Щоб часник довго зберігався, варто знати правила його збору. Найперше, варто за 7-10 днів до викопування припинити полив, якщо такий ще ведеться. Збирати варто у суху погоду, щоб його лушпиння було якомога чистішим від ґрунту.

Далі часник варто поставити висихати. В жодному разі не відправляйте його мокрим у погріб, оскільки він точно зіпсується, стане м’яким та не надто ароматним.

Дуже часто у старих українських фільмах можна побачити, що за допомогою сухих стебел плетуть косу та підвішують часник для зберігання (на горищі або в коморі). Насправді це неспроста, адже він ідеально зберігається у сухому приміщенні при гарній вентиляції. Це дуже давня українська традиція зберігання часнику.

Раніше видання розповідало про підживлення рослини, щоб головки овочу росли більші за кулак.