Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Частині українців дозволили виходити на пенсію достроково

Виходити на пенсію достроково дозволили деяким українцям. Йдеться про багатодітних матерів (татусів), батьків, які виховують дітей з важким рідкісним захворюванням або інвалідністю.

Також тепер право виходити на пенсію раніше мають особи, яких звільнили з ініціативи роботодавця. Однак є умова. Це наявність мінімального страхового стажу, а в частині випадків будуть враховувати ще й вік.

Читайте також:
Стало відомо, кому в Україні можуть скасувати пенсію (або відібрати вже нараховані кошти)

Про ці нововведення йдеться в законопроєкті, який Верховна Рада ухвалила 15 лютого. Тепер цей законопроєкт має підписати голова парламенту, а потім Володимир Зеленський.

Отож, достроково (ще до досягнення пенсійного віку), згідно з цим законопроєктом, може вийти на пенсію частина українців:

  • багатодітні батьки (як жінки, так і чоловіки), які виховали до 6-річного віку 5 або більше дітей. Але є умова. Йдеться про досягнення віку 50 років для жінок і 55 років для чоловіків. Крім того, має бути наявний стаж не менше 15 (для жінок) і 20 років (для чоловіків) страхового стажу;
  • особи, трудовий договір з якими розірвано за ініціативи роботодавця (не скоріше, ніж за півтори роки до досягнення пенсійного віку) у зв’язку з реорганізацією, ліквідацією, банкрутством і скороченням працівників. Також через невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я. Проте має бути реєстрація такої особи в державній службі зайнятості та відсутністю підходящої роботи. Крім того має бути наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії у мінімальному розмірі (30 років для чоловіків та 35 років для жінок.
  • матері (батьки) дітей, хворих на важке рідкісне захворювання, але яким не встановлена інвалідність. До таких належать діти, які хворіють на дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет І типу, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня; отримали важку травму, яка потребує трансплантації органа, паліативної допомоги; мають тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне, онкологічне, онкогематологічне захворювання.
  • також достроково можуть вийти на пенсію матері (батьки) осіб з інвалідністю з дитинства за умови досягнення ними віку 50 років для жінок та 55 років для чоловіків, а також наявності не менше ніж 15 років страхового стажу для жінок та 20 років для чоловіків.

Зауважимо, що ухваленим законопроєктом підвищено граничний вік дитини з інвалідністю – з 16 до 18 років.

Закон набуде чинності наступного дня після його опублікування.

Раніше видання писало про те, що у березні українцям перерахують пенсії. Виплати збільшаться.