Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Економіст спрогнозував курс долара на травень 2022 року

Перший тиждень травня гривня почала зі зміцнення щодо долара – іноземна валюта втратила у своїй вартості близько 20 копійок.

В цілому, за словами економічного експерта Данила Моніна, ситуація для гривні позитивна та сприяє її стабільності, але є низка факторів, які можуть змінити ситуацію.

"Я думаю до кінця місяця курс долара залишиться в межах 33-34 гривень на готівковому ринку, а там можуть набути значення безліч не найкращих для національної валюти факторів, наприклад, прийняття законопроєкту №7311 з його збільшенням податків. Останні збільшать платежі імпортерів, а отже піднімуть попит на валюту і змусять бізнес купувати її активніше і дорожче, ніж зараз", – розповів про один із можливих факторів ризику для гривні експерт.

Читайте також:
Експерти розповіли, яким буде курс долара влітку 2022 року, якщо війна затягнеться

З іншого боку, це може бути нівельовано грамотною політикою НБУ, або, навпаки, погіршити ситуацію.

"НБУ явно намагається обмежити виведення долара та попит на нього всередині країни, при цьому я бачу деякі негативні сигнали. Наприклад, у березні закордон пішли 3,1 млрд доларів товарних кредитів – і це в умовах війни. Зазвичай той обсяг становить близько 0 з деяким коливанням, а такий стрибок нагадує спробу вивести долари закордон на "свою" фірму під виглядом товарного кредиту — купівлі товару за передоплатою. У результаті знову ж таки зростає попит на валюту та її курс", – зазначив Данило Монін.

Водночас за результатами березня є й позитивні сигнали – падіння у 3 рази імпорту, при падінні експорту лише у 2 рази, перерахування від заробітчан 1 мільярда доларів, що разом із закордонними кредитами дали позитивний платіжний баланс. Щоправда, у квітні ситуація могла погіршитися, але навряд чи наслідки цього українці відчують на собі раніше червня.