Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Із 1 липня зростають тарифи на електрику, але знижується ціна на газ

З 1 липня скасовують державне регулювання цін на соціальні продукти, зростають тарифи на електрику, знижується ціна на газ для промислових споживачів та дорожчають комунальні послуги для киян.

Ціни на хліб не обмежуватимуть

7 червня уряд скасував державне регулювання цін на "соціальні" харчі. Постанова набуває чинності з 1 липня. Як пояснили в уряді, "головна мета цих змін – зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дерегуляція у сфері ціноутворення".

Від 1996 року уряд встановив граничну торгову надбавку у розмірі 15% на низку продуктів "соціального значення" - хліб, борошно, макарони, крупи, цукор, м’ясо, варені ковбаси, молочні продукти, олію, яйця, дитяче харчування тощо.

Крім того, рентабельність оренди торгових приміщень була обмежена 20%. Тепер в уряді розраховують, що ринок сам відрегулює ціни, а підвищення зарплат дозволить впоратися із підвищенням цін, якого, очевидно, не уникнути після скасування державного регулювання.

Електрика дорожчає, газ – дешевшає

Згідно з рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 липня прогнозована оптово-ринкова ціна на електроенергію зросте на 1,8% - до 1365,72 грн/МВт-год. Саме цей показник впливає на тариф на електроенергію для промислових споживачів.

Водночас з 1 липня "Нафтогаз" на 3% знизить ціну на газ для промислових споживачів, – від 7430 до 7208 грн за тис. кубометрів.

Підвищення пенсій очікується у жовтні, а чергове підвищення мінімальної зарплати – лише у січні наступного року.