У Києві та Закарпатській області найвищі ціни на м’ясо по Україні
Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала де в країні найдорожчий і найдешевший м’ясний кошик, до якого було додано ще яйця та морожену рибу.
До кошику ввійшли по одному кілограму яловичини, свинини, курячого філе й тушки, сала, вареної ковбаси першого ґатунку, мороженої риби й десяток яєць.
За даними офіційної статистики найдорожчий кошик у Києві та коштує він 755 грн, а найдешевший на Тернопільщині, якій обходиться в 625 грн. Різниця між цими регіонами становить 130 грн.
П’ятірка найдорожчих "м’ясних" регіонів така: Київ – 755 грн, Київська область – 719 грн, Закарпатська – 702 грн, Чернівецька – 698 грн і Луганська – 697 грн.
ТОП – 5 найкращих для м’ясоїдів регіонів виглядає таким чином: Тернопільщина – 625 грн, Волинь – 647 грн, Чернігівщина – 650 грн, Львівщина – 653 грн і Черкащина – 654 грн.
А поміж ними розмістились наступні регіони: Одеська область – 690 грн, Миколаївська – 686 грн, Сумська – 678 грн, Полтавська – 677 грн, Херсонська – 674 грн, Донецька – 671 грн, Харківська –669 грн, Рівненська – 667 грн, Запорізька – 665 грн, Кіровоградська – 663 грн, Вінницька і Дніпропетровська області – по 661 грн, Житомирська – 659 грн, Хмельницька – 657 грн і Івано-Франківська область – 65 5грн.
По кожному продукту м’ясного кошику найдорожчими і найдешевшими регіонами є:
1. Яловичина. Найдорожчий регіон – місто Київ із ціною 145 грн за кілограм, а найдешевший – Донеччина зі 115 грн. Різниця в ціні між ними складає 30 грн.
2. Свинина. Найдорожчу свинину ви купите на Закарпатті – за 125 грн. А найдешевшу знайдете в Тернопільській області – по 103 грн. Різниця в ціні – 22 грн.
3. Сало. Найбільша вартість сала в столиці, де кілограм коштує 118 грн. Найнижча ціна на Тернопільщині – 52 грн. Різниця – 66 грн.
4. Філе курятини. Найбільша ціна на Луганщині – 113 грн за кілограм філе. А найдешевша курка в Дніпропетровській області – 99 грн. Різниця між ними складає 14 грн.
5. Тушка курятини. Найдорожча область – Донецька з 62 грн, а найдешевша – Дніпропетровщина, де кілограм обійдеться в 54 грн. Різниця в ціні між цими регіонами – 8 грн.
6. Ковбаса варена. Найбільше прийдеться сплатити за ковбасу на Луганщині – 105 грн, а найменше в Черкаській області – 73 грн. Різниця в ціні – 32 грн.
7. Риба морожена. Найдорожча риба в Закарпатській області, де її вартість – 81 грн за кілограм. Найдешевшу зустріните на Одещині по 68 грн. Різниця в ціні – 13 грн.
8. Яйця курячі. Найдорожчі яйця продаються на Харківщині, де їх ціна складає 28 грн за десяток. Найдешевші придбаєте в Львівській області – по 22 грн. Різниця між регіонами – 6 грн.
Данні альтернативного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж із 1 березня 2018 року по 1 лютого 2019 року показують, що за останні одинадцять місяців м’ясний набір подорожчав на 10%. Майже усі продукти зросли в ціні: ковбаса – на 22%, філе курятини – на 21%, яловичина – на 15%, свинина – на 12%, риба – на 8%, сало – на 7%, тушка куряча – на 6%. Тільки курячі яйця подешевшали за одинадцять місяців на 7%.
Раніше повідомлялось, що на Закарпатті продовжує дорожчати хліб.