Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Кравчук, Кучма та Ющенко підтримали євромайдан, але закликали всіх утриматись від застосування сили

Кравчук, Кучма та Ющенко підтримали євромайдан, але закликали всіх утриматись від застосування сили

Три президенти України - Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко - підтримали масові протести українців проти відмови від євроінтеграції. При цьому президенти закликають відмовитися від...

Три президенти України - Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко - підтримали масові протести українців проти відмови від євроінтеграції. При цьому президенти закликають відмовитися від радикальних силових дій обидві сторони - і владу, і протестувальників. Про це йдеться у спільній заяві трьох президентів, опублікованій у середу, 4 грудня.

"Ми висловлюємо солідарність із мирними громадянськими діями сотень тисяч молодих українців. Практика вирішення стратегічних питань розвитку України без публічного обговорення і раціонального обґрунтування, розбіжності тлумачень українських урядовців щодо європейського курсу є неприпустимою", - йдеться в спільній заяві Кравчука, Кучми та Ющенка.

"Вперше український народ вийшов на вулиці з неполітичною вимогою, яка має безпрецедентну масову підтримку. Проте розв’язку кризи поки що не знайдено. Криза поглиблюється, і ми бачимо ризики втрати контролю над ситуацією", - зазначено в заяві, оприлюдненій сайтом Інтерфакс-Україна.

На думку президентів, "апогеєм стало застосування надмірної сили до мирних демонстрантів". "Створено перший за роки української незалежності небезпечний прецедент, коли влада вдалася до силового розгону мирного Майдану. Жорстокість, з якою діяли спецпідрозділи міліції, має бути не лише публічно засуджена, але й покарана відповідно до українського законодавства як абсолютно неприйнятна у демократичній країні", - наголошується в заяві.

При цьому, на їхню думку, "стихійність масових виступів та вкинутий у протестні настрої радикалізм можуть мати небезпечні наслідки".

"Сторони мають негайно відмовитися від будь-яких спроб вирішити політичні питання силовими методами. Заклики до захоплення адміністративних будинків, революційних дій, запровадження надзвичайного стану, непокори окремих міст і регіонів центральним органам влади, протиставлення українців Сходу і Заходу мають бути припинені як небезпечні та непередбачувані", - зазначають президенти.

Кравчук, Кучма та Ющенко закликали владу уникати будь-яких дій, які передбачають застосування сили до мирних громадян, та адекватно оцінити значення подій, які розгортаються в країні. "Закликаємо об’єктивно розслідувати кожен випадок застосування насильства та не вдаватися до кримінального переслідування тих, хто протестував мирно", - наголошується в заяві.