Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Війна зруйнувала курортний сезон в Україні на 90%

Кількість відпочиваючих на півдні України влітку – мізерна. Хоч внутрішній туризм в Україні потроху відновлюється. Однак ситуація у галузі дуже складна. Таку думку висловив експерт з туризму Олександр Чорний.

"Зараз туризм в класичному його розумінні – майже на паузі. Навіть у локаціях, де готелі заповнені. Бо ж не треба плутати туриста і тимчасово переміщених осіб. Які виїхали вимушено, часто – втративши домівки, рятуючи себе та родини. Та й навіть родини, які повезли діток на пару тижнів якомога далі від сирен і ночівлі в коридорі чи сховищі – хіба то туристи?", – звертає увагу автор публікації.

Люди, які розмістилися у готелях, ходять у заклади харчування, в основному сплачують туристичний збір, так чи інакше підтримують готельну сферу. Це інколи дозволяє власникам заробляти за весняний сезон більше, аніж за увесь попередній рік, каже Олександр Чорний.

Читайте також:
Басейни Ужгород, Мукачево та все Закарпаття: ціни 2022 року

"Однак навіть для західної, умовно безпечнішої частини нашої країни, це лише омана добробуту туристичної сфери. І опубліковані нещодавно дані щодо надходжень від туристичного збору в бюджет – досить умовний, якщо не сказати наразі хибний показних стану галузі. Бо ж він не показує реальну картину, а дає лише кількісні показники прожитих номеро-ночей", – переконаний експерт.

Ситуація ще складніша із курортним сезоном: війна зруйнувала його на 90%. Значну частину узбережжя моря окупував ворог, а в місцях, де є доступ до моря, залишається ризик обстрілів та мін.

"І хоч деякі власники готелів на узбережжі моря обіцяють відкриття чи вже відкрили двері до гостей, в порівнянні з мирним часом кількість відпочивальників мізерна", – підкреслює він.