Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Українцям можуть заблокувати пластикові картки

Платіжні пластикові карти можуть бути заблоковані через конфлікт Національного банку та Міжнародних платіжних систем (МПС). Предметом суперечки є вимога НБУ про те, що послуги МПС повинні...

Платіжні пластикові карти можуть бути заблоковані через конфлікт Національного банку та Міжнародних платіжних систем (МПС). Предметом суперечки є вимога НБУ про те, що послуги МПС повинні оплачуватися винятково в гривні, причому це правило поширюється на всі транзакції, що здійснюються в межах України з використанням карт, емітованих банками-резидентами. За порушення цього правила банки будуть штрафувати.

Тим не менш, МПС продовжують виставляти банкам рахунки в іноземній валюті. Зі свого боку, банкіри побоюються, що регулятор не стане закривати очі на ці порушення і почне їх карати. У перелік порушників можуть потрапити більше 100 банків - членів Visa і більше 80 - членів Мaster Сard. У цьому випадку фінустанови мають намір виставити рахунки на оплату штрафів самим Міжнародним платіжним системам. Одночасно, при переході на гривневі розрахунки платіжні системи можуть підвищити тарифи у гривнях, щоб нівелювати курсові ризики.

Не виключено, що частину цих витрат банки перекладуть на своїх клієнтів. Альтернативним ж сценарієм розвитку подій може стати повна зупинка банками платежів платіжним системам за надані послуги, щоб уникнути гніву НБУ. Правда, в цьому випадку вони ризикують спровокувати справжній колапс на банківському ринку. Тотальні неплатежі можуть призвести до блокування платіжними системами авторизації вітчизняних банків.

"Якщо банк перестає розраховуватися з платіжною системою, його авторизація може бути заблокована протягом 10 хвилин, особливо в умовах кризи. Натиснути на кнопку в даному випадку набагато швидше, ніж закрутити вентиль на газопроводі ", - пояснили експерти. При блокуванні авторизації власники карток не зможуть користуватися "пластиком" як в Україні, так і за кордоном. Сценарій блокування банків та їх карток може призвести до банківської кризи, що вкрай небажано для всіх. Тому фінансисти сподіваються на компроміс.