Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • По всій Україні почнуть будувати лісові комплекси для дозвілля та відпочинку

По всій Україні почнуть будувати лісові комплекси для дозвілля та відпочинку

Фото: Юрій Болоховець

В Україні стартує масштабна програма створення лісових рекреаційних пунктів. Цього року ДП "Ліси України" планує побудувати понад 120 об’єктів по всій країні.

"Із них майже два десятки – це комплекси дозвілля з повною інфраструктурою, водою та електроенергією. Де в наявності увесь необхідний інвентар, заготовлені дрова. Де є не лише спортивні та дитячі майданчики, але й облаштовані екостежки для безпечної подорожі мальовничими місцями. Де можна скуштувати все, чим багатий український ліс: ягоди, мед, соки, трав’яні чаї. Де, окрім організації дозвілля, є просвітницька та культурна складова, можливість організації екологічних навчальних програм та екскурсій", – написав в.о. генерального директора ДП "Ліси Украіни" Юрій Болоховець.

Читайте також:
Дадуть картку, а на неї зарахують 14 тисяч гривень: хто отримає гроші на оздоровлення

Загальна сума інвестицій у проєкт складає понад 100 млн грн.

Це перша в історії українського лісового господарства програма розвитку рекреації всеукраїнського рівня. Раніше влаштуванням майданчиків для дозвілля займались лісгоспи. 

Програмою передбачено 5 класів осередків дозвілля: від невеличких найпростіших до комплексів з повноцінною інфраструктурою.

"Проєктування триватиме за модульним принципом на основі типових малих архітектурних форм. В залежності від класу того чи іншого пункту обираються конкретні модулі. Це мінімізує витрати, бо замовляти однотипні конструкції дешевше. Це спрощує обслуговування. Це гарантує довговічність та безпечність конструкцій", – пояснив Болоховець.

Пілотний проєкт із будівництва типових малих архітектурних форм запускається на базі Столичного лісового офісу.

Розміщувати нові рекреаційні пункти збираються на локаціях неподалік основних автошляхів – там, де люди зазвичай шукають місце, де залишити автомобіль, щоб знайти мальовничу галявину для пікніка або відпочинку на природі.

На даний час філії ДП "Ліси України" вже проводять роботи з розчищення та облаштування ділянок під будівництво, проведення комунікацій. Уперше великі рекреаційні центри з повним комплексом інфраструктури з’являться у східних та південних регіонах.

"Наразі ми вкладаємо власні фінансові ресурси, бо віримо у цей проєкт, знаємо, що цей формат працює та дає результат. Проте вже починаємо пошук зовнішніх інвестицій, взаємодію з міжнародними партнерами України. Бо це проєкт не про організацію відпочинку, а про порятунок лісів та збереження життя та здоров’я людей", – зазначив Болоховець.

Термін окупності великого об’єкта з повною інфраструктурою складає 5-6 років.

Якщо говорити про невеличкі пункти (1-2 класу) з мінімальним переліком обладнання та без додаткових послуг, то їхня економічна модель ще обговорюється.