Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Берегівчани вшанували пам’ять відомих митців (ФОТО)

30 жовтня в угорській гімназії ім. Габора Бетлена вшанували пам’ять і відкрили меморіальну дошку двом видатним особистостям, художникам, брату й сестрі Карою та Йолані Полоні. Про це написав на своїй...

30 жовтня в угорській гімназії ім. Габора Бетлена вшанували пам’ять і відкрили меморіальну дошку двом видатним особистостям, художникам, брату й сестрі Карою та Йолані Полоні. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці міський голова Берегова Золтан Баб'як.

Митці здобували знання в угорській гімназії, а Карой Полоні згодом викладав малювання.

Про берегівського художника варто знати, що його роботи побували на багатьох виставках у Братиславі, Поважській Бистриці, Будапешті та у рідному Берегові. Серед репертуару митця картини про вершини Високих Татр у різні пори року. На своїх картинах живописець зображав і морське прибережжя, ба навіть красу Венеції.

Про його сестру, Йолану Полоні, на жаль, відомо значно менше. Вона також була художницею і захоплювалась натюрмортами. Жила вона у Вишеграді зі своїм чоловіком, угорським живописцем Оскаром Двораком.

На урочистості першому слово надали президенту фонду «За Берегово» ініціатору сьогоднішньої події Арпаду Долмоі, який наголосив, як важливо знати і пам'ятати берегівчан, які в далеких країнах гідно представляють свою батьківщину.

Під час свого виступу мер Берегова зазначив, що майбутньому поколінню є кого наслідувати, з кого брати приклад. Тому я підтримую популяризацію серед підростаючого покоління поважних людей Берегова.

На святковому зібранні вітали присутніх консул Угорщини Іштван Мані, директор освітнього закладу Арпад Сабо, представник Демократичної спілки угорців України Ласло Зубанич, а також гімназисти з віршами та піснями.

Після промов слідувало урочисте пам'ятної дошки, у якій брали участь Арпад Долмої, автор барельєфу Жужа Ортутоі та Като Антонік, яка сприяла створенню меморіальної дошки.

Після освячення та благословення усі бажаючі мали нагоду покласти вінки.

Джерело: PMG.ua