Солені і солодкі кренделі: Берегівщина ласує смаколиками на фестивалі "Дня переца"
Село Астей ще з давній часів славився своїми кренделями, або ж як кажуть угорською «перецами». Колись майже в кожному подвір’ї стояла спеціальна піч, в якій окрім хліба випікали і кренделі.
Тож, аби відродити цю традицію посеред поля спорудили піч, де вже четвертий рік поспіль проводять День переца.
Та окрім соленого і солодкого переца гості мали змогу посмакувати різноманітні страви угорської кухні: домашні тістечка, фанки, бограч, гурку, шашлики, вина та палинку. Продавалися тут і власноруч виготовлені сувеніри.
На офіційному відкритті заходу присутніх привітали сільський голова Оніка Нодь, консул Берегівського консульства Угорщини Петронелла Нодь, представник КМКС Йожеф Шін.
На сцені розповідали цікаву історію про виникнення переца, а далі присутнім не давали нудьгувати творчі гурти, клуб пенсіонерів та малята з Астейського дитсадка. Дітки також могли покататися на поні та з’їхати з високої надувної гірки.
Увесь захід супроводжувала весела музика, – інформує Золтан Бабяк.