Для того, щоб приготувати на BEREG FEST рекордну кількість боґрачу пішло 8 поросят та одне теля (ФОТО)
Ювілейну, 50 річницю фестивалю BEREG FEST зустрічали закарпатці 29 вересня в місті Берегово.
Традиційно територія, на якій відбувалися масові гуляння була поділена на декілька цікавих локацій — спортивні, кулінарні, ремісниче містечко, де гості фестивалю мали змогу спостерігати за народженням виробів справжніх майстрів: склодувів, різьблярів, ковалів. Присутні мали змогу взяти участь у виготовлені гончарних виробів, долучитися до роботи майстрів-бондарів. В цьому ж містечку була розташована виставка-ярмарок автентичних виробів народних умільців Закарпатської області та Угорщини.
Одним з найбільш цікавих заходів фестивалю стала реєстрація представником Книги рекордів України нового рекорду — приготування найбільшої на теренах нашої держави кількості відомої на Закарпатті угорської страви.
Приготування 2037 літрів бограч-гуляша було зафіксовано на фестивалі. Для приготування надзвичайно великої кількості було використано більше 600 кг м’яса, а саме вісім поросят, одне теля, 30 кг зелені,120 кг картопі та багато спецій.
Справжніми кулінарними майстрами стали 5 кухарів з сусідньої Угорщини, які об’єднались у Аматорський королівський клуб.
На питання чи не важко робити бограч в такій кількості, повар, якій є володарем великої кількості престижних кулінарних відзнак в Угорщині та інших державах Західної Європи відповів:
- Приготувати таку кількість страви звісно непросто, але і не так важко: обов’язковою умовою є грамотне збереження пропорцій, наявність досвіду та наші невеличкі секрети. За своє життя я приготував більше 60000 порцій цієї страви і з впевненістю можу сказати що рекорд сьогодні буде встановлено. Найбільший наш рекорд — 5000 літрів.
Організаторами було заявлено про рекорд у 1000 літрів, але майстри-кулінарії трохи більше ніж вдвічі збільшили його — можливо для впевненості, а можливо і для того, щоб пригостити неймовірно велику кількість гостей, які щорічно відвідують фестиваль у Берегові.
Невід’ємною, вже ставшою традиційною атракцією фестивалю було топтання в дерев’яних діжках винограду молодими дівчатами.
Головним гостем цьогорічного фестивалю стала Тіна Кароль, яка незважаючи на складну ситуацію в особистому житті, виступила на головній сцені фестивалю.
Юрій Ломакін, фото автора