Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На фестивалі “Брустурянська кедровиця” виступить Іван Попович

На фестивалі “Брустурянська кедровиця” виступить Іван Попович

11 серпня в селі Лопухів (Брустури) Тячівського району вже втретє відбудеться фест «Брустурянська кедровиця», який цьогоріч присвятять 375-річниці з дня заснування села. Торік спеціально до заходу...

11 серпня в селі Лопухів (Брустури) Тячівського району вже втретє відбудеться фест «Брустурянська кедровиця», який цьогоріч присвятять 375-річниці з дня заснування села. Торік спеціально до заходу встановили новий оригінальний дорожній вказівник із назвою села.

Фест стартуватиме в обід о 13.30 біля сільради колоною із музиками, яка вирушить до місцевого будинку культури, що на площі ім. Героя Соціалістичної праці Івана Чуси. Сільський голова Михайло Фіцай у телефонній розмові сказав, що фестиваль назвали в честь "фірмового" місцевого напою, який виготовляють із шишок кедра, що росте тільки у трьох місцях в Україні, серед них і Лопухів. Однак запевнив, що захід аж ніяк не є пропагандою горілки, оскільки цей напій є лікувальним і вживати його у великих дозах не можна.

Лісничий Кедринського лісництва Василь Золотарь розкрив секрет приготування кедровиці. Сказав, правда, найперше, що на території лісництва є державний заказник, який займає 166 га із кедром європейським. Для приготування необхідні тільки молоді шишки, які достигають на свято Івана Купала. Однак їх не рвуть (заборонено законом), а підбирають ті, що опали. До прикладу, у 3-літрову банку кладуть 8 порізаних шишок, засипають цукром і ставлять на сонце (на місяць). Далі заливають якісною горілкою, коли шишки в банці піднімаються - це знак, що можна вміст виливати в бутлю. Останню теж заливають опісля горілкою. У селі кедровицю називають «бомбою для мужчини».

Цьогоріч буде концерт місцевих талантів, а також готуватимуть місцеву страву смаженину відомі кухарі із Лопухова, Усть-Чорної та Красної, кажуть організатори. Для її приготування варять бульйон, а далі поступово додається підсмажене борошно – поки не загусне (можна і на грибному бульйоні готувати). А також добре смакує із вареною в «мундирах» картоплю.

До речі, не лише кедровицею та смажениною єдиною. Торік фест відзначився величезною ватрою - 15,5 м. Цьогоріч теж планують її запалити. Виступити на святі запросили заслуженого артиста України Павла Доскоча та народного артиста України Івана Поповича.