Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Розвиток сільських територій – за фермерськими господарствами

Розвиток сільських територій – за фермерськими господарствами

У середу, 17 липня, заступник голови облдержадміністрації Михайло Попович з робочою поїздкою відвідав Хустський район. Під час візиту посадовець ознайомився з роботу місцевих фермерських...

У середу, 17 липня, заступник голови облдержадміністрації Михайло Попович з робочою поїздкою відвідав Хустський район.

Під час візиту посадовець ознайомився з роботу місцевих фермерських господарств. «Селиська сироварня» - відоме своєю продукцією далеко за межами області підприємство, сьогодні – один із прикладів взаємовигідної роботи із сільським населенням. Основна діяльність сироварні – переробка молока та виготовлення молочних продуктів. За добу тут переробляють близько 1,5 тонн молока. Його сюди звозить місцеве населення як із Нижнього Селища, так і з навколишніх сіл.

Зараз, у літню пору, селяни отримують 3 грн. 20 коп. за літр молока. - Приймаємо молоко вранці і ввечері, - розповідає власник підприємства Петро Пригара. – Контролюємо якість, охолоджуємо та пускаємо на переробку. З самого Нижнього Селища більше половини власників худоби привозять молоко до нас. З навколишніх сіл маємо постачальників, та й з інших районів теж часто цікавляться і здають молоко саме у нас. Ще один постачальник молока на сироварню – фермерське господарство «Микулець» - яке теж цього дня проінспектував заступник керівника краю. На сьогоднішній день господарство займається молочним скотарством та м’ясопереробкою. Щорічно тут виробляють 450-480 тонн молока, яке постачають, зокрема, і на «Селиську сироварню».

На підприємстві працює сучасний забійно-санітарний пункт, передбачено також і виготовлення ковбасних виробів та реалізацію через власну торгову точку. У 2012 році за «Програмою розвитку та підтримки тваринництва і птахівництва в області на 2010-2015 роки» фермерському господарству виділено майже 144 тисячі гривень за приріст поголів’я корів та 23 тисячі за поповнення основного стада.

- Розвиток подібних підприємств – це, відповідно, і розвиток села. В першу чергу, місцеві мешканці мають де реалізувати продукцію: молоко, м’ясо. Також – це нові робочі місця – фермерські господарства розвиваються, розширюючи і штат працівників. Таким чином у нас області реалізовуються завдання Глави держави щодо створення належних умов для розвитку сільських населених пунктів, - зазначив Михайло Попович.

Побував посадовець і на підприємстві «Іза-БАТЕ», де цілий рік вирощують овочі. Сьогодні посівна територія, на якій ростуть огірки та помідори – 6 гектарів. У планах – розширити площу до 12 гектарів. На теплично-овочевому комбінаті впроваджують нові технології поливу, вирощування, що дозволяє значно спростити сам процес вирощування овочів та суттєво заощадити на енергоресурсах.