Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО)

Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО)

У рамках спецпроекту Красива країна «Закарпаття. 100 ідей для відпочинку» журнал Фокус пропонує дізнатися про десять карпатських легендах, байках і навіть наукових фактах з їх подальшим...

У рамках спецпроекту Красива країна «Закарпаття. 100 ідей для відпочинку» журнал Фокус пропонує дізнатися про десять карпатських легендах, байках і навіть наукових фактах з їх подальшим викриттям.

Гора мук. Назва Мукачево, кажуть, пішло від слова «мука», «муки». Мовляв, у тяжких муках насипали місцеві жителі гору, на якій нині стоїть замок Паланок. А копати колодязь господареві замку князю Федору Корятовичу допомагав сам чорт.Викриття. Чорта залишимо в спокої, а от щодо гори сумнівно: її ніхто не насипав у муках, це самотньо стоїть згаслий вулкан.

Пуп Європи. Село Ділове у румунського кордону - фетиш всіх українців, які відчувають себе європейцями. Біля нього в 1887 році встановили стелу, що вказує на географічний центр Європи.Викриття. Європу «обміряли» неодноразово, і майже завжди отримували різні результати. У 2007 році Інститут географії Франції провів нові дослідження: центр Європи опинився поблизу Вільнюса. У планах українських вчених - чергова перевірка.

Всюдисущий Довбуш. Від імені Олекси Довбуша в Карпатах не сховатися: що не камінь красивіше, то обов'язково «Довбуш».Викриття. Лідер повстанців-опришків і правда обійшов усі Карпати від Львівщини до Буковини. Серед опришків був його молодший брат Іван, який одного разу в запалі сварки поранив ногу Олекси, так що той потім шкутильгав. Сварка роз'єдння братів: Іван пішов на захід, дійшовши до Перемишля. Можливо, частина «довбушевих» каменів, колодязів і скель на західній Львівщині увічнила саме Івана, а не Олексу.Слідами Дракули. Руїни замку в Хусті - резиденція Влада Цепеша. Десь тут приховані численні скарби легендарного кровопивці, а ще є 15-кілометровий підземний хід - сюди через колодязь Дракула лазив в село Широкова крові попити. Похований упир, здається, теж десь тут.Викриття. З Закарпаттям знаменитий вампір і правда пов'язаний: його мати була з Марамороша, пограниччя сучасних України та Румунії. Решта - дешева сенсація, «локшина по-вампірськи».

Закарпатська Нессі. На місці старого піщаного кар'єру біля села Дийда зараз хлюпоче Дідівське, або Дідове озеро. Ходять легенди, що в ньому живе величезний чорний змій з довгою шиєю і товстим тулубом - такий собі родич монстра з шотландського озера Лох-Несс.Викриття. Зараз на озері облаштований платний пляж Бумеранг. Місце популярне, і живи тут чудовисько, його б помітили. Але поки фотографії «української Нессі» в Instagram немає.

Жорстока діва. Розповідь про Невицький замку не обійдеться без легенди про жорстоку Поган-Діву. Коли вона зводила на горі фортецю, вапно для міцності наказала гасити материнським молоком. Від голоду помирали немовлята, а Поган-Діва лише посміхалася.Викриття. В образі Поган-Діви увічнила себе чи то дружина, чи то дочка господаря Невицького замку Філіпа Другета. Жінка дійсно відносилася до підданих з небаченою жорстокістю, але розповіді про жіночому молоці - все ж неправда.

Відьмина яма. Відвідувачів Ужгородського замку екскурсоводи лякають «відьминою ямою» на замковому подвір'ї, в якій нібито тримали жінок, звинувачених у чаклунстві.Викриття. Насправді це руїни першої ужгородської мурованої церкви святого Юрія, відомої з 1248 року. У 1728 році церква знищила пожежа, після чого її розібрали.Замурована заживо. Коли польські війська князя Любомирського увірвалися на Закарпаття, один шляхтич відправився в Ужгород із секретною місією. Дочка Балинта Другета, господаря ужгородського замку Другета, закохалася в поляка і видала замкові таємниці. За це її замурували живцем у стіну замку, і тепер її привид стогне ночами.Викриття. На користь легенди говорять два факти. Стіни навколо Ужгородського замку будувались як раз під час польської навали. А в Середньовіччі дійсно був звичай замуровувати людину живцем в стіни фортифікацій. Але може, звук видає замурована в кут замку бочка - так каменярі мстили замовникам, якщо ті погано оплачували їх роботу.

Могила Аттіли. Десь на Закарпатті, під водами галасливої ​​Тиси, захований золотий саркофаг вождя гунів Аттіли, померлого в 453 році. За легендою, гуни перегородили Тису, пустивши її води в іншу сторону, а на дні висохлого русла глибоко закопали саркофаг. Потім воду пустили по старому руслу. Якщо гробницю відкрити - почнуться жахи і війни.Викриття. Теоретично перекрити Тису в Закарпатті в ті часи було можливо. Правда, подібну легенду розповідали і про гробницю Тамерлана - так що, швидше за все, це фольклор.Морське око. Мальовниче гірське озеро Синевир не могло не породити поетичних легенд про своє походження. Одна легенда свідчить про нещасну любов красуні Синь і пастуха на ім'я Вир. Інша - про пастуха, який втік від злого графа до моря, і попросив стихію відкрити «морське око» в рідних Карпатах.Викриття. Тут все просто: Синевир утворився близько 10 000 років тому, коли під час потужного зсуву гірські породи встали на шляху потоку, загородивши його води природної греблею.