Шоколад: користь для здоров’я чи шкода?
Суперечки про те, що в шоколаді більше, користі чи шкоди, ведуться вже десятиліття. Але ми його любимо, а значить, він потрібен нашому організму.
Наукові дослідження переконливо довели, що ця солодкість здатна позитивно впливати на серцеву діяльність. Особливі речовини, які містяться в шоколаді, приводять у норму кров'яний тиск, стимулюють діяльність системи кровообігу, знижують наслідки впливу інсуліну і навіть допомагають у профілактиці онкологічних захворювань. До речі, виявилося, що насичені жирні кислоти, яких багато в шоколаді, не підвищують вміст холестерину до небезпечних відміток, тому це «обвинувачення» з шоколаду було знято. І зараз з упевненістю можна сказати: шоколад у невеликій кількості не тільки не шкідливий, але навіть корисний для організму.
Щоб отримати від шоколаду користь, віддавайте перевагу безпосередньо шоколаду, а не кондитерським виробам з ним. Так ви зможете насолодитися справжнім шоколадним смаком, і при цьому позбавите себе від зайвих калорій і жирів, що містяться в кондитерських виробах.
Чорний шоколад вважається кориснішим, через менший вміст цукру та більшу кількість фітохімічних речовин в ньому. Але багато жінок віддають перевагу м'якому смаку молочного шоколаду. Хоч він і більш розповсюджений, але такими корисними властивостями не володіє.
Ці ласощі багаті також кальцієм, магнієм і фосфором. Тіаніни, що містяться в шоколаді, володіють антибактеріальними властивостями і перешкоджають утворенню зубного нальоту, фосфати і фтор укріплюють зуби. Також медики виявили, що шоколад - відмінний засіб від затяжного кашлю.
Мабуть, один з найбільш цінних властивостей шоколаду – його здатність піднімати настрій. Корисним вчені визнали навіть ... запах шоколаду. Фізіологи ж встановили, що цей аромат благотворно діє на психіку: знімає роздратування, умиротворяє, навіть повертає душевну рівновагу.