Лептоспіроз. Що це таке?
Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричинене лептоспірами – особливими спіралевидними мікроорганізмами.
Основним джерелом лептоспірозної інфекції людини є хворі й перехворілі дикі й домашні тварини, які інфікуються у місцях водопою або випасу, на угіддях, «населених» зараженими гризунами (мишами, щурами). Лептоспіри паразитують у нирках тварин і з сечею виходять у зовнішнє середовище.
Потрапляючи у відкриті водойми, лептоспіри можуть виживати там протягом двох-трьох тижнів, у вологому ґрунті – більш як півроку. Вони добре переносять морози, а на харчових продуктах зберігають життєздатність декілька днів.
Лептоспіри дуже чутливі до прямих сонячних променів, високої температури, кислот лугів, мінеральних солей, дезінфікуючих засобів. У воді при 70°С вони гинуть через декілька секунд, при кип'ятінні – відразу, у хлорних розчинах – через дві години. Основним фактором передачі збудників лептоспірозу є вода, забруднена виділеннями інфікованих тварин. Мають значення і харчові продукти, забруднені випорожненнями, або продукти від хворих сільськогосподарських тварин. Зараження можливе при забої і розробці їх туш, а також під час збирання врожаю (особливо – зернових культур) у місцях із скупченням гризунів.
Спостерігається сезонне збільшення захворюваності на лептоспіроз в літньо-осінній час року, що пояснюється оптимальними умовами для розмноження лептоспір у цей період, наростання чисельності гризунів, збільшення обсягу польових робіт. Поодинокі випадки лептоспірозу можуть зустрічатися упродовж року.
В організм людини лептоспіри проникають через слизові оболонки носа, рота, очей, через ушкоджену шкіру.
Як проявляється захворювання?
Від моменту зараження до початку клінічних проявів проходить 6-14 днів, у деяких випадках – до 20 днів. Хвороба виникає раптово, температура підвищується до 39-40°С , супроводжується ознобом, болями в м'язах, – вони найбільш виражені в області гомілок (литкові м'язи), грудей, спини, живота. Болі можуть виникати не тільки при рухах, а і в стані спокою З'являються загальна слабість, головні болі, розбитість. У перші дні захворювання може бути одутлуватість і почервоніння обличчя, розширення кровоносних судин, склер (у деяких хворих – на тілі можуть з'явитися висипання (як при скарлатині та кору). Часто виникає запалення слизової оболонки ока (кон'юнктивіт). У розпалі хвороби приєднується нудота, блювання (часто – з домішками крові), безсоння, носові кровотечі. Приблизно на 4-7 день хвороби на фоні зниження температури з'являється жовтушність шкіри та білкової оболонки очей, а також крововиливи у шкіру та слизові оболонки. Ступінь жовтяниці може бути від легкої жовтушності склер – до лимонно-жовтого кольору всієї шкіри. Сеча має темне забарвлення. Майже у всіх випадках збільшується печінка. Лептоспіроз супроводжується враженням нирок, нервової та серцево-судинної системи. Також вражаються дихальні шляхи, виникають трахеїт, бронхіт.
За важкістю перебігу розрізняють легку, середньої важкості і важку форми.
В останній час нерідко зустрічається важка форма захворювання, з високою температурою, герпетичними висипаннями, геморрагічним діатезом, важким ураженням нирок та печінки. Смерть хворих може настати від уремії, кровотеч.
Всі хворі на лептоспіроз повинні лікуватися тільки в лікарні.
Лікувати це захворювання дуже важко і дорого. Для того, щоб вилікувати одного хворого на лептоспіроз – необхідно 2800 грн.
Як уберегтися від цього захворювання?
Профілактичні заходи проводяться по трьох напрямках: дія на джерело інфекції, фактори передачі та сприятливість населення.
Заходами дії на джерело інфекції є знищення гризунів (дератизація), бродячих собак, раннє виявлення і своєчасне лікування хворих на лептоспіроз сільськогосподарських тварин та лептоспіроносів.
Роль людини, як фактора передачі, незначна, однак необхідно проводити госпіталізацію хворих і заключну дезінфекцію у вогнищах. У природних вогнищах мають значення захист вододжерел і складів продовольчих товарів від забруднення випорожненнями гризунів, дотримання санітарно-ветеринарних правил при забої тварин та правильна розробка туш, санітарна експертиза м'яса. Важливою ланкою профілактики є дотримання населенням правил особистої гігієни та гігієни побуту.
Наталія Зайцева